In veel gevallen is de gemeentelijke overheid de eigenaar van het openbaar gebied waarin de kabels en leidingen zijn gesitueerd, maar dit kunnen ook andere grondeigenaren en overheden zijn zoals (onderdelen van) de rijksoverheid, de provincies en de waterschappen. Deze overheden hebben in veel gevallen eigen verordeningen die de aanleg en het beheer van ondergrondse kabel- en leidingnetten regelen. In dit artikel leggen wij je uit hoe dit zit.
De gemeente heeft in de Telecommunicatiewet expliciete verplichting gekregen om een verordening op te stellen met regels omtrent de coördinatie van de aanleg van telecommunicatiekabels. Zoals hiervoor beschreven is, bestaat voor de andere netwerken geen specifieke landelijke wetgeving waarin de aanleg is geregeld.
Lees hier meer over de Telcommunicatiewet.
De eigenaren van de openbare ruimte hebben wel lokale verordeningen voor het werken in de openbare ruimte, waarin ook de aanleg van de kabels en leidingen is geregeld. De lokale verordeningen zijn niet overal hetzelfde. Over het algemeen bevatten deze de wel volgende onderdelen:
De Gemeente Amsterdam heeft bijvoorbeeld een verordening Werken in de Openbare Ruimte (WIOR) vastgesteld. Hierin worden alle werkzaamheden aan infrastructuur in de openbare ruimte in die gemeentegrond geregeld.
In dit artikel kom je meer te weten over wat de WIOR is.
Geïnteresseerd in theorie over kabels en leidingen? Download dan het Boek Inleiding Kabels en Leidingen van het COB. Het COB is een netwerkorganisatie gericht op het verzamelen, ontwikkelen en ontsluiten van kennis over en gerelateerd aan ondergronds ruimtegebruik.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!