Bij graafwerkzaamheden mogen we het risico van vervuilde grond niet negeren. Werken met vervuilde grond brengt potentiële gevaren met zich mee, zowel voor de gezondheid van de werknemers als voor het milieu. Om deze risico's te minimaliseren en te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, is het essentieel om tijdig een inventarisatie van vervuilde grond uit te voeren. In dit blogartikel bespreken we de risico's van vervuilde grond bij graafwerkzaamheden en benadrukken we waarom het belangrijk is om dit proces tijdig aan te pakken op basis van wet- en regelgeving.
Vervuilde grond kan verschillende gevaarlijke stoffen bevatten, zoals zware metalen, chemische verbindingen en giftige stoffen. Wanneer veldmedewerkers aan deze verontreinigingen worden blootgesteld, kunnen ze gezondheidsproblemen ervaren, variërend van ademhalingsproblemen en huidirritaties tot ernstige aandoeningen zoals kanker. Bovendien kan vervuilde grond een negatieve invloed uitoefenen op het milieu door verontreiniging van het grondwater, de bodem en nabijgelegen ecosystemen. (Bron: risico's bodemverontreiging Rijksoverheid)
Om de risico's van vervuilde grond bij graafwerkzaamheden aan te pakken, zijn er wet- en regelgevingen opgesteld die grondroerders moeten naleven. In Nederland speelt de Wet bodembescherming (Wbb) een belangrijke rol. Deze wet stelt eisen aan het omgaan met vervuilde grond en inventarisatie van bodeminformatie. Daarnaast bestaan er verschillende andere regelgevingen, zoals de Arbowet. Die specifieke regels bevat waarbij de werkgever volgens de Arbowet verplicht is bij het werken in of met verontreinigde grond of verontreinigd (grond)water verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie uit te voeren. En ook de richtlijn CROW 400 bevat voorschriften voor graafwerkzaamheden in bodems die verontreinigd zijn met schadelijke stoffen.
Het is belangrijk om op tijd met inventarisatie van vervuilde grond aan de slag te gaan. Waarom? Omdat je hierdoor potentiële risico’s vroegtijdig kan identificeren en passende maatregelen kan nemen om de gezondheid van werknemers en milieu te beschermen. Waarom nog meer? Omdat het wettelijk verplicht is en je als werkgever natuurlijk niet wil dat veldmedewerkers risico's lopen op gezondheidsklachten.
Het tijdig inventariseren van vervuilde grond heeft verschillende voordelen. Ten eerste kan je in de werkvoorbereiding al het tracé aanpassen zodat voorkomen kan worden om te graven in verontreinigde grond. Daarnaast kun je passende veiligheidsmaatregelen (indien sprake van verontreiniging) nemen om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te minimaliseren. Dit omvat het verstrekken van geschikte persoonlijke beschermingsmiddelen aan werknemers en het implementeren van veilige werkpraktijken. Ten tweede kunnen er maatregelen worden genomen om vervuilde grond op een veilige en milieuvriendelijke manier te behandelen, zoals sanering of afvoer naar erkende verwerkingsfaciliteiten. Ten slotte draagt een tijdige inventarisatie bij aan het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, waardoor juridische complicaties en boetes worden voorkomen.
Wanneer moet je deze inventarisatie eigenlijk doen? Wanneer je in de grond aan de slag gaat. Grondverzetactiviteiten, zoals bij de aanleg van infrastructuur of bouwprojecten waarbij je met een graafmachine de grond in gaat. Zelfs bij kleine graafwerkzaamheden, heb je te maken met de bodem en is het mogelijk dat er sprake is van verontreinigde grond.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!