Milieukundig bodemonderzoek: Alles wat je moet weten

-
-
-
-

Milieukundig bodemonderzoek: Alles wat je moet weten

Milieukundig bodemonderzoek is een belangrijke stap voor iedereen die betrokken is bij bouwprojecten of grondherstel. Zo’n milieukundig bodemonderzoek biedt inzicht in de kwaliteit van de bodem en identificeert potentieel schadelijke stoffen die de gezondheid van mens en milieu bedreigen. In dit artikel duiken we dieper in op wat milieukundig bodemonderzoek inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe het wordt uitgevoerd.

Waarom is milieukundig bodemonderzoek belangrijk?

Milieukundig bodemonderzoek is van groot belang om verschillende redenen:

  • Bescherming van de volksgezondheid: Verontreinigde grond kan schadelijke chemicaliën bevatten die een directe bedreiging vormen voor de gezondheid van mensen die ermee in contact komen, of die via water- en voedselbronnen worden verspreid.
  • Milieubescherming: Het onderzoeken van de bodemkwaliteit helpt bij het identificeren van mogelijke verontreinigingen die de flora en fauna in een bepaald gebied kunnen aantasten, wat kan leiden tot ecologische schade.
  • Juridische naleving: In veel rechtsgebieden is het uitvoeren van milieukundig bodemonderzoek een wettelijke vereiste bij vastgoedtransacties, bouwprojecten en grondherstelactiviteiten.

Wat omvat traditioneel milieukundig bodemonderzoek?

Milieukundig bodemonderzoek omvat verschillende stappen:

  1. Vooronderzoek: Dit omvat het verzamelen van informatie over de geschiedenis van het terrein, het gebruik van omliggende percelen, en eventuele bekende verontreinigingsbronnen in de omgeving. De NEN 5740 schrijft voor de meeste situaties voor welke onderzoeksinspanning er gedaan moet worden.
  2. Veldonderzoek: Tijdens dit stadium worden bodemmonsters verzameld op strategische locaties op het terrein. Deze monsters worden vervolgens geanalyseerd op de aanwezigheid van verschillende verontreinigende stoffen, zoals zware metalen, oplosmiddelen, en olie en vet.
  3. Rapportage: Gebaseerd op de bevindingen van het veldonderzoek wordt een gedetailleerd rapport opgesteld dat de bodemkwaliteit beschrijft, eventuele verontreinigingen identificeert en aanbevelingen doet voor eventuele vervolgstappen, zoals sanering.

Zoals je kunt voorstellen nemen deze processen vaak veel tijd in beslag en moet je ook al gauw denken aan enkele duizenden euro’s aan kosten.

De nieuwe manier van mileukundig bodemonderzoek, de Quickscan bodemonderzoek

Quickscan bodemonderzoek, ook bekend als Quickscan CROW 400, is een gestandaardiseerde methode die alle mogelijke verontreinigingsbronnen op een specifieke locatie evalueert volgens de CROW400-richtlijn. Deze evaluatie resulteert in een duidelijke conclusie over de aanwezigheid van bodemverontreiniging en dient als een vervanging voor het dure en langzame milieukundig bodemonderzoek.

Hoe Werkt de Quickscan bodemonderzoek?

De Quickscan CROW 400 fungeert als een soort 'verkeerslicht', met twee mogelijke uitkomsten:

  • Onverdacht: Wanneer de Quickscan aangeeft dat de locatie "onverdacht" is, betekent dit dat er geen aanwijzingen zijn voor bodemverontreiniging. Dit resultaat geeft groen licht om het werk voort te zetten zonder verdere vertraging.
  • Verdacht: Als de Quickscan aangeeft dat de locatie "verdacht" is, is verder onderzoek nodig. Dit vervolgonderzoek is belangrijk om te bepalen hoe er veilig gewerkt kan worden in of rondom mogelijk verontreinigde grond.

Bij een meer gedetailleerde analyse kan een combirapportage worden gebruikt, specifiek gericht op de locatie waar mogelijk bodemverontreiniging is gedetecteerd. Deze benadering biedt gedetailleerde inzichten en stelt belanghebbenden in staat om passende maatregelen te nemen om de risico's te minimaliseren en de veiligheid te waarborgen.

Milieukundig bodemonderzoek is een belangrijke stap in het waarborgen van een veilige en gezonde leefomgeving. Door het identificeren van potentiële bodemverontreinigingen kunnen passende maatregelen worden genomen om de volksgezondheid te beschermen en milieuschade te voorkomen. Ga daarom vandaag nog aan de slag met de Quickscan bodemonderzoek.

Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren