Waarom was de WION er?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
WION
368 woorden
-
-

Waarom was de WION er? Nederland is een drukbevolkt land en met de opkomst van het internet werd het snel druk in de ondergrond. Er zijn verschillende redenen die er toe hebben geleid dat de WION in het leven is geroepen. Onder andere door drukte in de ondergrond, toename in schades en meer redenen. In dit artikel leggen wij jou uit hoe de WION is ontstaan en waarom deze er was.

Ondergrond opengesteld voor partijen

Pas kort geleden is de Nederlandse bodem opengesteld voor commerciële partijen. Tot die tijd was dit voorbehouden aan de nutsbedrijven, overheden en uitzonderlijke situaties. Maar gelukkig is die blokkade opgeheven en gingen veel partijen gelijk aan de slag met het aanleggen van honderdduizenden kilometers kabel en leiding. 

Drukte in de ondergrond en regionale maatregelen

Maar met iedere meter kabel werd het aanleggen van de volgende moelijker. Al snel was het nagenoeg onmogelijk om werkzaamheden uit te voeren zonder schade te veroorzaken. Sommige lokale overheden probeerden dit te regelen, zoals bijvoorbeeld in Amsterdam nog steeds van kracht in de WIOR, maar er was snel behoefte aan meer centrale sturing.

Dat is de reden dat de WION tot stand is gekomen.

Waarom WION?

De wet is er om gevaar of economische schade door beschadiging van ondergrondse kabels of leidingen te voorkomen. Zoals waterleidingen, elektriciteitskabels of gasleidingen.

Graafschade voorkomen

Jaarlijks vinden in Nederland nog steeds te veel incidenten plaats waarbij kabels of leidingen beschadigd raken bij mechanische graafwerkzaamheden. Als extreem voorbeeld van graafrisico's geldt de gasexplosie Gellingen, waar in 2004 een explosie vanuit een gasleiding in het Belgische Gellingen mensenlevens eiste.

Vervanging van zelfregulering

De wet vervangt ook de (vrijblijvende) zelfregulering zoals die bestond in de vorm van het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC). Dit is in 2008 opgegaan in het Kadaster.

Voorbeelden van zelfregulering

Een voorbeeld van zelfregulering is dus de WIOR vergunning. Als je in Amsterdam de open­ba­re weg gaat openbreken, heb je een WIOR-vergunning nodig (een vergunning op grond van de verordening Werken in de openbare ruimte). Dit geldt bij zowel weg- en graafwerkzaamheden als bijvoorbeeld de herprofilering van een plantsoen. Wil je meer weten over de WIOR-vergunning? In dit artikel lees je alles waar je op moeten letten bij deze vergunning.

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren