Wanneer calamiteitenmelding?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
Calamiteiten melding
317 woorden
-
-

Wanneer calamiteitenmelding? Een calamiteitenmelding moet je doen als er met spoed (machinaal) gegraven dient te worden bij een noodsituatie. Er zijn twee momenten wanneer je een calamiteitenmelding mag doen. Op deze pagina ontdek je precies wanneer je een calamiteitenmelding mag doen.

Dit komt omdat er volgens de wet twee noodsituaties worden omschreven. Namelijk:

  • als zich een onverwachte gebeurtenis voordoet waarbij persoonlijk letsel of grote schade dreigt
  • en als er sprake is van ernstige leveringsonderbrekingen (denk aan een ziekenhuis zonder stroom, beschadigde gasleiding met gasuitstroom, overstroming door een lekkende waterleiding)

Kortom je doet een calamiteiten meldingen wanneer je niet kunt wachten met graven omdat er persoonlijk letsel of schade dreig. Je ontvangt dan direct de informatie die je nodig hebt om snel en zorgvuldig te graven met een calamiteitenmelding.

Wetgeving en de calamiteitenmelding

Volgens de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) wordt er bepaald of er een noodsituatie is. Dit is de geldende wet van 21 februari 2018. De WIBON gaat over de regels over de informatie-uitwisseling betreffende bovengrondse en ondergrondse infrastructuur van netten en netwerken ter voorkoming van graafschade.

Calamiteitenmelding verantwoorden

Belangrijk om te weten is dat je een een calamiteitenmelding de 1e werkdag na de melding verantwoorden bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI, voorheen Agentschap Telecom). De RDI is toezichthouder WIBON. Oordelen zij dat de melding onterecht was, dan leggen zij ze je mogelijk een boete op. Gebruik voor de verantwoording het formulier op de website van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.

Calamiteitenmelding of graafmelding?

Is een calamiteit veroorzaakt tijdens werkzaamheden waar reeds een graafmelding voor beschikbaar is? Dan kan er met die graafmelding worden gewerkt. De complete graafinformatie dient wel op de werklocatie aanwezig te zijn. Er dient nog wel contact te worden opgenomen met eventuele netbeheerders van netten met buisleiding gevaarlijke inhoud. Je geeft zelf aan bij het Kadaster waar de calamiteit plaatsvindt. Deze melding geldt voor een gebied van maximaal 500x500 meter. Voor een groter gebied moet je meerdere meldingen doen.

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren