Wat is calamiteitenmelding?

Bedrijven
Informatief
Calamiteiten melding
334 woorden
-
-

Een calamiteiten melding is een bijzondere graafmelding. Een calamiteiten melding wordt gedaan als er met spoed (machinaal) gegraven dient te worden bij een noodsituatie. Op deze pagina vind je een uitgebreide uitleg van wat een calamiteiten melding inhoudt.

De calamiteiten melding mag je doen tijdens een noodsituatie. Daarvoor is het belangrijk om te weten wanneer er sprake is van een noodsituatie. Volgens de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) is er een noodsituatie als:

  • zich een onverwachte gebeurtenis voordoet waarbij persoonlijk letsel of grote schade dreigt

  • er sprake is van ernstige leveringsonderbrekingen (denk aan een ziekenhuis zonder stroom, beschadigde gasleiding met gasuitstroom, overstroming door een lekkende waterleiding)

Een calamiteitenmelding dient altijd te worden afgemeld bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom). Zij kunnen een toets doen of de calamiteitenmelding terecht is aangevraagd.

Een calamiteitmelding is ook anders dan een Klic-melding. Lees hier meer over in ons kennisartikel over het verschil tussen een Klic-melding en calamiteitenmelding.

Voorbeelden wanneer calamiteitenmelding

Soms is het nodig onmiddellijk te graven. Bijvoorbeeld bij een beschadigde gasleiding met ontsnappend gas, een overstroming door een lekkende waterleiding of een ziekenhuis zonder stroom.

Bij zulke voorbeelden moet je een calamiteitenmeldingen doen. De opdrachtgever voor een calamiteitenmelding (een netbeheerder, gemeente of wegbeheerder) beoordeelt door middel van het toetsingskader calamiteitenmeldingen van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur of er sprake is van een calamiteit. Is er een calamiteit in de nabijheid van of met een leiding gevaarlijke inhoud? (Dit leest je in de ontvangstbevestiging van het Kadaster) Dan ben je wettelijk verplicht vóór aanvang van de graafwerkzaamheden contact op te nemen met deze netbeheerder. De beheerder is hiervoor 24/7 telefonisch bereikbaar.

Wat is de procedure bij een calamiteitenmelding in een veiligheidsgebied?

Als de ingetekende polygoon in de calamiteitenmelding een veiligheidsgebied (vliegveld, kerncentrale of defensieterrein) raakt, krijgt de grondroerder op de calamiteiten melding direct te zien:

  • de contactgegevens van de beheerder van het veiligheidsgebied
  • de contactgegevens van de netbeheerders en hun 'thema's

Voordat de grondroerder gaat graven, moet hij contact opnemen met de beheerder van het veiligheidsgebied. Als er sprake is van een thema 'buisleiding gevaarlijke inhoud' overlegt de grondroerder met de beheerder van het veiligheidsgebied. Deze neemt contact op met de betreffende netbeheerder.

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren