De CROW 500-richtlijn gaat over het voorkomen van graafschade aan kabels en leidingen. Deze richtlijn is sinds 2017 op vrijwillige basis van kracht maar wordt vanaf 1 januari 2022 verplicht voor grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte. In dit artikel vertellen wij jou uitgebreid wat de CROW 500 voor jou inhoudt.
Naast wet WIBON (Wet Informatie-uitwisseling Boven en Ondergrondse netten + Netwerken) die verschillende verplichtingen stelt aan grondroering Nederland zijn er ook diverse richtlijnen, waaronder de CROW 500.
Het CROW is een Nederlandse stichting die zich opstelt als kennisinstituut voor infrastructuur, openbare ruimte, verkeer en vervoer, en werk en veiligheid. Letterlijk betekent CROW: Centrum voor Regelgeving en Onderzoek in de Grond-, Water- en Wegenbouw en de Verkeerstechniek.
De verbinding met WIBON heb je mogelijk zelf al gemaakt. Maar het CROW heeft diverse richtlijnen waaronder de 500. De CROW 500 staat letterlijk voor het voorkomen van graafschade aan kabels en leidingen.
In de CROW 500 staan verschillende fases met verantwoordelijkheden verwerkt. Verschillende fases van de CROW 500 zijn:
Opdrachtgevers zoals overheden, projectontwikkelaars en netbeheerders
Opdrachtgevers en beheerders zoals overheden, projectontwikkelaars en netbeheerders. Ingenieursbureaus of aannemers als dit wordt uitbesteed
Ook weer opdrachtgevers zoals overheden, projectontwikkelaars en netbeheerders. Ingenieursbureaus en/of aannemers als dit wordt uitbesteed
Opdrachtgevers zoals lokale overheden en netbeheerders als die het werk in eigen beheer uitvoeren. Aannemers als dit wordt uitbesteed
Opdrachtgevers zoals lokale overheden en netbeheerders als die het werk in eigen beheer uitvoeren. Vaak ook weer aannemers als dit wordt uitbesteed.
In het volgende artikel lees je meer over voor wie de CROW 500 verplicht is.
Het gaat hierbij om dat de fases allemaal worden uitgevoerd en hier gezamenlijke verantwoordelijkheid voor wordt gedragen. Dit allemaal om graafschade tegen te gaan en hier met zijn iedereen een goede voorbereiding voor te treffen. De CROW500 zorgt al in de initiatieffase van een project voor een risico gestuurde en procesmatige aanpak om schade aan kabels en leidingen te voorkomen.
Een CROW500 proof project is opgebouwd uit verschillende fases waarbij alle stakeholders vroegtijdig worden betrokken. Centraal daarbij staat dat alleen in samenwerking tussen alle stakeholders graafschade terug te dringen is. Per 1 januari 2022 wordt het verplicht om als organisatie aan de CROW 500 te voldoen en dienen organisatie CROW 500 proof te zijn. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) gaat hier actief op controleren.
Wil je hier goed voorbereid op zijn? Lees dan op de volgende pagina meer over hulp bij de CROW 500.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!