Wat is de vorstverlet regeling?

Bedrijven
Informatief
Vorstverlet
312 woorden
-
-

Wat is de vorstverlet regeling? Vorstverlet is betaald verlof in de bouw. Vorstverlet is een term dat al jaren bestaat. De term vorstverlet is namelijk ontstaan in het jaar 1947. In het jaar 1977 werd er een grens ingesteld oftewel de temperatuurnorm. In dit artikel vind je alles over de regeling.

Wat betekent vorstverlet?

Eigenlijk betekent vorstverlet dat het zo koud is dat er niet normaal gewerkt kan worden omdat de grond bevroren is. Een andere reden kan zijn dat het zo hevig heeft gesneeuwd waardoor het werk te gevaarlijk is om uit te voeren.

Wanneer vorstverlet regeling?

Bouwvakkers of grondroerders hebben recht op vorstverlet als de gevoelstemperatuur -6 is. De temperatuur wordt twee keer in de ochtend gemeten wel te verstaan om 07:00 uur en om 10:00 uur. Als om 10:00 uur een temperatuur boven de -6 wordt gemeten moeten de bouwvakkers alsnog aan het werk. Er is dan namelijk geen sprake van vorstverlet.

Hoeveel salaris tijdens vorstverlet?

Tijdens vorstverlet hebben werknemers recht op 100% salaris. De werkgever van de werknemers zal het salaris moeten betalen. Mocht het voorkomen dat de werkgever het salaris niet uitbetaald kunnen de werknemers, mocht het zover komen, naar de vakbond stappen. De werkgevers kunnen tijdens vorstverlet gebruik maken van een garantiefonds. Dit is een gezamenlijke pot die door de branche bij elkaar is gespaard. Naast bovenstaande mogelijkheden kunnen bedrijven zich ook verzekeren tegen vorstverlet.

Helemaal niet werken tijdens vorstverlet?

Tijdens vorstverlet kan er buiten niet gewerkt worden. Uiteraard kan er binnen wel gewerkt worden en dus kunnen er binnen in de loods of op kantoor wel werkzaamheden uitgevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van de loods, schoonmaken van materiaal, verven van de keet, reparaties aan machines of aan het gebouw. Op die manier kan er toch productief gewerkt worden tijdens vorstverlet en is alles op en top geregeld als het vorstverlet weer voorbij is.

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren