Wat is de WIBON?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
WIBON
329 woorden
-
-

Wat is de WIBON? De WIBON (wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netwerken) is de wet die in 2018 in is gegaan en vanaf 2019 van kracht werd als naadloze opvolger van de WION. De verschillen tussen de WIBON en WION lees je hier. De verplichtingen van de WION zijn ook grotendeels overgenomen door de WIBON. Ontdek in dit artikel alles over WIBON.

Essentie van WIBON

De WIBON gaat in de kern over de verplichting om zoveel mogelijk informatie over alle netwerk-onderdelen van een netbeheerder aan te leveren aan het Kadaster. Maar ook om bereikbaar te zijn als partijen daar vragen over hebben. Daarnaast bevat de wet ook verplichtingen voor grondroerders. Dit om zorgvuldig te werk te gaan en om bij vragen meer informatie in te winnen. Ook de verplichting om een graafmelding te doen staat in deze wet. Als laatste beschrijft de wet ook een aantal procedures en geven ze handvatten aan de handhaving hiervan en het uitdelen van boetes door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI, voorheen Agentschap Telecom).

GO WIBON om te voldoen aan WIBON

Met GO WIBON voldoet een netbeerder aan de WIBON. GO WIBON zorgt voor de aansluiting van de ruwe data van netbeheerders op de centrale omgeving van het Kadaster. De ruwe data kan in elk gewenst dataformaat beschikbaar worden gesteld, waarna GO WIBON geheel geautomatiseerd en beveiligd de data ophaalt. De conversie naar IMKL2015 (het informatiemodel voor KLIC-WIN) en de upload naar het Kadaster verlopen daarna eveneens beveiligd en automatisch.

Voldoe aan WIBON door KLIC-melding te maken

Je moet een Klic-melding doen wanneer u machinaal gaat graven. Dit is wettelijk verplicht (WIBON, voorheen WION) en geldt voor bedrijven en particulieren. Op de KLICAPP website kun je direct starten met de aanvraag van een Klic-melding vanaf smartphone, tablet of desktop. Per 1 april 2021 is het verplicht om de Klic-melding volledig digitaal op de graaflocatie te kunnen bekijken met een viewer zoals de Klic App. Een geprinte versie of een digitale PDF is dus niet voldoende. Dus door te werken met de KLIC-APP voldoe je als grondroerder aan de WIBON.

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren