Wat is een WION-melding?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
WION
395 woorden
-
-

Wat is een WION-melding? Daar zul je even mee de geschiedenis in moeten graven. Het digitale systeem dat de voorloper was van de huidige WIBON was een systeem dat dat png-plaatjes uit kon wisselen. Deze werden door het kadaster samengevoegd tot een PDF die weer terug werd gestuurd naar de klic-melder. In dit artikel leggen wij jou uit hoe dit zat.

Een WION-melding is dus deze PDF, in combinatie met een stapel brieven en voorschriften, uitgeprint op papier, kon een grondroerder beoordelen hoe er het beste gegraven kon worden. Door de beperkte resolutie en platte structuur (het is tenslotte maar een plaatje) was dit regelmatig nog erg lastig.

Verplicht om graafmelding te doen

Sinds 1 oktober 2008 is het verplicht om bij alle mechanische grondwerkzaamheden vooraf een graafmelding te doen. Dit was al opgenomen in de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION, of 'grondroerdersregeling'). De WIBON moderniseert en digitaliseert de uitwisseling van kabel- en leidinginformatie. Grondroerders moeten graafwerkzaamheden met een zogeheten Klic-melding doorgeven aan het Kadaster (KLIC: Kabels- en Leidingen InformatieCentrum).

Per 1 april 2021 is het verplicht om een Klic-melding volledig digitaal voorhanden te hebben op de graaflocatie. De Klic moet namelijk op elk moment geopend en bekeken kunnen worden in een viewer zoals de Klic App. Een papieren versie of een pdf volstaat dus niet meer. In dit artikel leggen we uit waarom deze nieuwe verplichting is ingevoerd, wat er concreet gaat veranderen en wat dit betekent voor u als grondroerder.

Per 1 april 2021: verplicht om digitale klic-melding te doen

Begin 2019 heeft het Kadaster KLIC-WIN geïntroduceerd. Dit is voor de uitwerking van WIBON en INSPIRE. De grootste verandering is dat iedere Klic-melding sinds die wijziging in vectorformaat wordt aangeleverd.

Door het aangepaste data-model ontvang je Klics vandaag de dag dus in vectorformaat. Hier zijn een aantal voordelen aan verbonden:

  • De ligging wordt gedetailleerde weergegeven 
  • De diepte van kabels en leidingen wordt gedetailleerder weergegeven

Kortom opdrachtgevers en grondroerders hebben toegang tot veel meer informatie over de aanwezige ondergrondse infrastructuur. Dit zorgt voor nauwkeurigheid bij het uitvoeren van werkzaamheden als gevolg.

Dit is er veranderd aan de melding per 1 april 2021

Om de nauwkeurigheid bij informatieverstrekking en graafwerkzaamheden te behouden, is het per 1 april 2021 daarom dus verplicht om de Klic-melding digitaal voorhanden te hebben op de graaflocatie en deze ten allen tijden te kunnen bekijken in een viewer zoals KLIC App.

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren