Wat houdt het eigendom belast met opstal eigenlijk in? In dit artikel nemen wij jou mee in het recht van opstal. Het stuk grond (de eigendom) is namelijk in sommige situaties belast met een recht van opstal. De grondeigenaar zal dan bij het gebruik van zijn eigendom rekening moeten houden met de (eigendoms)rechten van degene die een recht van opstal heeft verkregen. Die persoon is de opstaller.
Opstalrecht wordt ook wel zakelijk recht van opstal genoemd. Met een opstalrecht kun je in of op andermans onroerend goed gebouwen, beplanting of andere zaken in eigendom hebben of krijgen. Eigendom is het meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben (5:1 BW). Als eigenaar kun je dus naar eigen goeddunken over jouw eigendom beschikken en anderen het gebruik weigeren.
Een belangrijk kenmerk van het Nederlandse recht is de tweedeling tussen roerende en onroerende zaken (3:3 BW). De grond is een onroerende zaak. Echter ook gebouwen, kabels, leidingen en beplanting die duurzaam met deze grond verenigd zijn gelden als onroerend.
De wet bepaalt ook dat eigendom van de grond tevens de gebouwen en werken omvat, die op of in deze grond aanwezig zijn. In de praktijk betekent dit dus dat wanneer je bijvoorbeeld een huis bouwt op de grond van iemand anders, dit huis eigendom wordt van de grondeigenaar. Dit wordt ‘natrekking’ genoemd (5:20 lid 1 jo 3:3 jo 5:3 BW).
Om deze natrekking te voorkomen dient men een opstalrecht te vestigen. Het opstalrecht voorkomt dat de grondeigenaar eigenaar wordt van een op de grond gebouwde woning of andere zaken. De eigendom van de woning wordt door het opstalrecht als het ware afgesplitst van de eigendom van de grond.
Het opstalrecht ontstaat in beginsel door vestiging, hiervoor zal men een notaris moeten inschakelen voor het opmaken van een notariële akte. De notaris zorgt vervolgens voor inschrijving in de openbare registers. De openbare registers zijn via het Kadaster te raadplegen.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!