Wat is het verschil tussen zakelijk recht en persoonlijk recht?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
Zakelijk & persoonlijk recht
414 woorden
-
-

Wat is het verschil tussen zakelijk recht en persoonlijk recht? Het verschil tussen zakelijk recht en persoonlijk recht verschilt dat een persoon een aanspraak verleent op een prestatie. Een zakelijk recht is juist een zaak of een ander goed. Ontdek op deze pagina alles over zakelijk & persoonlijk recht.

Zakelijk recht

Met een zakelijk recht wordt een recht bedoeld dat rust op een zaak of een ander goed. In het Nederlandse recht is een zaak in Boek 3 van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek gedefinieerd als een voor menselijke beheersing vatbaar stoffelijk object.

Voorbeeld verschil zakelijk recht en persoonlijk recht

Een zakelijk recht staat in tegenstelling tot een persoonlijk recht, dat een persoon een aanspraak verleent op een prestatie. Voorbeeld van een zakelijk recht is een zakelijk recht van erfdienstbaarheid dat iemand het recht geeft om via iemands zaak ( een naastgelegen erf) naar zijn eigendom te gaan, ook wel recht van overpad genoemd. Een voorbeeld van een persoonlijk recht is het recht om uitgeleend geld terugbetaald te krijgen.

Vestigen van zakelijk recht

Voor het vestigen van een zakelijk recht het is opstellen van een notariële akte en registratie in de openbare registers noodzakelijk. De grondeigenaar splitst in dat geval vanuit zijn rol als eigenaar een aantal bevoegdheden af die door middel van een akte worden geleverd. De medewerking van de grondeigenaar is dus onmisbaar.

Bijzonderheden aan zakelijk recht

Bijzonder aan een zakelijk recht is dat het op de zaak blijft rusten ongeacht bij wie deze zaak zich bevindt, dit wordt zaaksgevolg of “droite de suite” genoemd. Hierin onderscheidt het zich van een persoonlijk recht, dat alleen tussen bepaalde personen geldt.

Zakelijk recht in de praktijk

In de praktijk betekent dit dat wanneer iemand een stuk grond verkoopt dat belast is met bijvoorbeeld een zakelijk recht van erfdienstbaarheid, zoals het recht van overpad, dit recht blijft bestaan. De nieuwe eigenaar zal het recht dus moeten eerbiedigen. Het recht “kleeft” als het ware aan de grond en staat los van de persoon van de grondeigenaar. De eigenaar van het recht van erfdienstbaarheid kan het dus tegen iedere nieuwe grondeigenaar inroepen.

Notariële akte bij zakelijk recht

Mocht met de eigenaar van de grond een overeenkomst zijn gesloten maar deze is niet door middel van een notariële akte vastgelegd als een zakelijk recht van erfdienstbaarheid, dan is er sprake van een persoonlijk recht van overpad. In dat geval hoeft de nieuwe eigenaar deze afspraak niet te eerbiedigen. De afspraak gold immers slechts tussen mij en de oude eigenaar.

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren