Wat is de WRO?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
Wetgeving
425 woorden
-

Wat is de WRO? De WRO is de Wet op de ruimtelijke ordening. Deze wet regelt op hoofdlijnen een planmatig ruimtelijke inrichting van ons land via besluitvorming over planproducten (ruimtelijke plannen) op verschillende abstractieniveaus door de bijbehorende overheden. In dit artikel ontdek je wat de WRO daadwerkelijk inhoudt.

Verhoudingen tussen overheden dankzij WRO

De verhoudingen tussen de overheden zijn in de WRO als volgt geregeld:

  • Rijk, provincies en gemeenten stellen een structuurvisie op. Dit is een strategisch beleidsdocument over de ruimtelijke ontwikkelingen in een bepaald gebied of met betrekking tot een bepaald aspect (zoals buisleidingen). Een structuurvisie komt in de plaats van de Planologische Kernbeslissing (van het Rijk), het streekplan (van de provincie) en het structuurplan (van de gemeente).
  • Beleidsdoelen uit de structuurvisie worden gerealiseerd in het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan wordt in principe opgesteld door de gemeente. Rijk en provincie kunnen gemeenten algemene regels geven, die de gemeente in acht moet nemen. Maar Rijk en provincie kunnen ook inpassingsplannen vaststellen.
  • Ten aanzien van kabels en leidingen biedt de nieuwe WRO een verbetering. Omdat het gemeenten verplicht actuele (digitale) bestemmingsplannen te hebben voor het hele grondgebied en het hen verplicht de ondergrond daarin op te nemen (inclusief buisleidingen).

WRO in het kort

De Wet ruimtelijke ordening (WRO) draait om de ruimtelijke besluitvorming van Nederland. Er zijn ook andere wetten in het ruimtelijk domein. Andere voorbeelden van "ruimtelijke" wetgeving zijn de Wabo of de Tracéwet. De WRO is het instrument om ruimtelijke behoeften als wonen, werken, recreëren, mobiliteit, water en natuur in een samenhangende benadering te verdelen.

De WRO brengt een duidelijk onderscheid aan tussen:

  • Beleid: de Wro verlangt van iedere gemeente en provincie en Rijk een structuurvisie, waarin het ruimtelijk ontwikkelingsbeeld wordt beschreven. Daaraan moet men tevens een uitvoeringsstrategie verbinden die aangeeft op welke wijze men het beleid gaat realiseren;
  • Normstelling: de juridische borging van de doorwerking van het beleid vindt plaats in bestemmingsplannen, inpassingsplannen en beheersverordeningen. Bij de toedeling van de ruimtelijke bevoegdheden gaat de wetgever uit van het adagium ‘bevoegdheid volgt verantwoordelijkheid': een overheidsniveau dat verantwoordelijk wordt gehouden voor een bepaald ruimtelijk beleid, moet ook de bevoegdheden hebben om dat waar te maken. Hieronder wordt aan de hand van de hoofdstukken van de Wro de inhoud kort weergegeven:

Mocht je meer hoofdstukken van de WRO willen lezen, verwijzen wij je door naar de website van Rijkswaterstaat.

Geïnteresseerd in theorie over kabels en leidingen? Download dan het Boek Inleiding Kabels en Leidingen van het COB. Het COB is een netwerkorganisatie gericht op het verzamelen, ontwikkelen en ontsluiten van kennis over en gerelateerd aan ondergronds ruimtegebruik. 

COB
COB
085 4862 410
Van der Burghweg 2, 2628 CS Delft, Nederland
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren