Er zijn kosten verbonden aan het doen van een Klic-melding. De Klic-melding Kadaster kosten zijn op dit moment 11,50 euro. Er wordt geen BTW in rekening gebracht door het Kadaster. Vanaf 1 juli 2021 zijn de prijzen aangepast van 15,00 euro naar 13,50 euro en dit is ondertussen gezakt naar 11,50 euro. Particuliere en zakelijke aanvragers betalen hetzelfde bedrag voor een Klic-melding van het Kadaster. Het is dus niet zo dat een Klic-Melding gratis is.
De kosten van een Klic-melding zijn in de afgelopen jaren vaker door het Kadaster verlaagd. Zo werd de prijs van een Klic-melding bij het Kadaster begin 2017 aangepast van 21,50 euro naar 19 euro. In 2019 betrof het tarief 16,50 euro en de Klic-melding Kadaster kosten werd het aan het einde van dat jaar nogmaals naar beneden bijgesteld. De tarieven zijn toen ook al vrijgesteld van BTW.
Er zijn verschillende manier om de kosten van een Klic-melding te voldoen. Dit kan bijvoorbeeld via een abonnement. Maar ook door een online betaling, zoals iDEAL of creditcard. Je kunt de betaalmethode kiezen die het beste aansluit bij jouw voorkeur.
Belangrijk om te vermelden is dat de Kadaster Klic-melding kosten gaat om het opvragen en verstrekken van de digitale gegevens met betrekking tot de ligging van de kabels en leidingen in een specifiek gebied betreft, geldig voor een bepaalde periode. Extra kosten voor het gebruik van een speciale viewer waarmee bijvoorbeeld graafschades vastgelegd kunnen worden, zijn hierbij niet inbegrepen.
Volgens het Kadaster moet de Klic-dienst volledig bekostigd worden uit de opbrengsten. Waarbij geen sprake mag zijn van kruisfinanciering met andere productgroepen binnen het Kadaster. Het Kadaster heeft ten aanzien van de Klic als beleidslijn dat deze dienst over meerdere jaren heen kostendekkend moet zijn.
Het verlagen van de kosten van een Klic-melding lijkt vanuit het realiseren van de doelstelling om zoveel mogelijk graafschades te voorkomen, een logische beweging. Wanneer de huidige trend aanhoudt, dan zullen de Klic-melding Kadaster kosten verder afnemen in de aankomende jaren.
Mocht je op zoek zijn naar een gebruiksvriendelijkere manier om een Klic-Melding te doen, kijk dan eens op KlicApp. Benieuwd naar hoe de werkwijze van de Klic App? Lees dan het kennisartikel.
Daarnaast is het ook mogelijk om de bij Kadaster aangeschafte Klic-melding in te zien in de Klic App. Lees snel meer over de Kadaster Klic-melding uploaden in de Klic App.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!