Historisch bodemonderzoek: wat houdt dit in?

-
-
-
-

Historisch bodemonderzoek: wat houdt dit in? 

Historisch bodemonderzoek biedt deze waardevolle inzichten, waardoor risico's worden verminderd en weloverwogen beslissingen kunnen worden genomen. In dit artikel duiken we dieper in op wat historisch bodemonderzoek inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe het bouwprojecten kan verbeteren.

Waarom historisch bodemonderzoek?

We noemen hieronder graag enkele redenen waarom historisch bodemonderzoek van groot belang is: 

  • Risicovermindering: Door de geschiedenis van een locatie te onderzoeken, kunnen potentiële bronnen van bodemverontreiniging worden geïdentificeerd. Dit stelt ontwikkelaars in staat om risico's te evalueren en passende maatregelen te nemen om deze te beperken.
  • Wettelijke naleving: in Nederland is het bodemonderzoek bij wet verplicht. Het is daarom belangrijk dat ook een historisch bodemonderzoek wordt uitgevoerd als onderdeel van bouwprojecten. Door aan deze vereisten te voldoen, voorkom je mogelijke juridische complicaties in de toekomst.
  • Financiële bescherming: Het identificeren van bodemverontreiniging vóór de ontwikkeling van een bouwproject kan aanzienlijke financiële besparingen opleveren. 

Wat omvat historisch bodemonderzoek?

Historisch bodemonderzoek omvat een grondige analyse van historische gegevens met betrekking tot een specifieke locatie. Dit kan onder meer informatie omvatten over voormalige industrieën, opslagfaciliteiten of andere activiteiten die potentieel verontreinigende stoffen hebben geïntroduceerd in de bodem. Daarnaast kan het onderzoek bestaan uit het raadplegen van archieven, historische kaarten, luchtfoto's en interviews met lokale experts.

Hoe wordt traditioneel historisch bodemonderzoek uitgevoerd?

Historisch bodemonderzoek wordt uitgevoerd door gekwalificeerde milieudeskundigen en bodemonderzoekers. Deze professionals verzamelen en analyseren historische gegevens met betrekking tot de locatie, identificeren mogelijke bronnen van bodemverontreiniging en beoordelen het risico op blootstelling aan verontreinigende stoffen. De bevindingen worden vervolgens gerapporteerd aan de betrokken partijen, samen met aanbevelingen voor vervolgstappen.

Bodem kwaliteit toetsen

Waar gegraven wordt, is informatie uit verschillende bronnen nodig. Enkel historisch bodemonderzoek is hleaas niet voldoende.

Bijvoorbeeld voordat je gaat graven wil je weten welke kosten en vertragingen je kunt verwachten. Op welke delen van het tracé kun je direct onder Arbo klasse basishygiëne starten,of welke stukken moet je gescheiden ontgraven?

Door middel van de CROW 400 module van GOconnectIT ben je in staat meerdere bodemrisico's in één geïntegreerd systeem te beheren. Met de reeds geïmplementeerde CROW 500 module in de Klic Altijd & Overal Service minimaliseer je graafschades, voldoe je aan het verplichte Klic-proces en de CROW 500-richtlijnen voor zorgvuldig graven. Echter, met de activering van de CROW 400 functionaliteit wordt hier nog een cruciaal verplicht bodemrisico aan toegevoegd.

Historisch bodemonderzoek is een belangrijke stap voor iedereen die betrokken is bij bouwprojecten. Door de geschiedenis van een locatie te begrijpen en mogelijke bodemverontreiniging te identificeren, kunnen risico's worden verminderd en weloverwogen beslissingen worden genomen. Het is hierbij wel rekening te houden met een gedegen voorbereiding, door bijvoorbeeld een verplicht bodemonderzoek uit te voeren. 

Meer weten over bodemonderzoek? Lees dan snel verder! Of lees meer over hoe GOconnectIT d.m.v. de bodemkwaliteit toets een oplossing heeft gevonden voor het doen van bodemonderzoek voorafgaand aan het graven.

Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren