Hoe asbestcementleiding verwijderen?

Bedrijven
Informatief
AC leidingen
1529 woorden
-
-

Hoe asbestcementleiding verwijderen? Een AC waterleidingbuis mag alleen onder het beheer van een waterbedrijf verwijderd worden. Dit moet met veilige manier uitgevoerd worden. Ga dus als particulier zeker niet zelf asbestcementleidingen verwijderen of als aannemer zonder toestemming van het waterbedrijf. Ontdek hier alles over het verwijderen van AC-leidingen. Daarnaast is het ook belangrijk om een asbesctementleiding te herkennen. 

Belangrijk: De werkzaamheden aan asbestcementleiding worden uitgevoerd door gecertificeerde aannemers.

Gebroken AC-leidingen

Als een asbestcementleiding is gebroken, is de oplossing deze verwijderen. Maar dit mag je zeker als particulier niet zelf doen. Onder geen beding mag je slijpen, zagen of boren in de buizen. Een natte dweil of doek op de buis leggen en ze dan stukslaan met een hamer is een veel gehoorde werkwijze maar deze is ten zeerste af te raden.

Alleen verwijderen door gecertificeerde aannemers

Niet elke aannemer mag asbestcementleidingen verwijderen. Vraag dit aan jouw waterleidingbedrijf. Want een AC waterleidingbuis mag alleen onder het beheer van een waterbedrijf verwijderd worden. Een nadeel van verwijdering door een 'gewone' aannemer is dat als tijdens de verwijdering sprake is van een onvoorziene omstandigheid het werk per direct stilgelegd en overgedragen dient te worden aan een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf dat onder beheer is van een waterleidingsbedrijf.

Verwijderen van asbest en afvoeren cementbuizen

Voordat je begint: Je moet een opleiding asbest en een uitleg op basis van deze werkinstructie hebben gehad. Zo niet, dan mag je de werkzaamheden niet uitvoeren.

Als de omstandigheden afwijken van het VIAG werkplan: staak de werkzaamheden en neem contact op met de werkverantwoordelijke.

Controleer de aanwezigheid van de benodigde middelen:

  • wegwerpoverall (type 5/6) vlamvertragend
  • veiligheidshelm bij werkzaamheden in de sleuf en bij hijswerkzaamheden
  • veiligheidslaarzen (S5) of veiligheidsschoenen (S3) met wegwerp overlaarzen
  • neopreen/nitril werkhandschoenen welke goed afsluiten
  • een gelaatmasker met P3-filter
  • voldoende met asbestopdruk gemerkte luchtdichte kunststof afvalzakken
  • kunststoffolie van voldoende dikte (minimaal 0,2 mm) en plakband
  • emmer water met handveger
  • plantenspuit/fles met water
  • container(s) met containerbag of big bag

Gebruik bij de destructieve werkzaamheden alleen de volgende hulpmiddelen:

  • voorhamer, stootijzer of beitel;
  • kettingknijper voor het delen van buizen met een inwendige diameter kleiner dan 500 mm;
  • pneumatisch aangedreven kettingknijper voor het delen van buizen met een inwendige diameter groter dan 500 mm.

Zet de omgeving af zodat toegang door derden wordt voorkomen. Daarnaast mag je niet eten, drinken en roken binnen de afgebakende werkplek. Voer de werkzaamheden zo uit dat daarbij zo min mogelijk werknemers direct betrokken zijn.

Daarnaast zijn er nog een aantal punten waar je aan moet voldoen. Bijvoorbeeld zorg dat de buis bedekt blijft met ongeveer 5 tot 10 cm grond totdat u begint met het werken aan de buis. En bij het vrijmaken/schoonmaken van de buis eerst de voorgeschreven PBM aantrekken en vervolgens leidingdeel nat maken. Tot slot ontgraaf niet meer AC-gasleiding dan op dezelfde werkdag kan worden verwerkt.

Voorschriften tijdens het verwijderen

Vervolgens dien je tijdens het verwijderen van AC leidingen ook aan een aantal zaken te voldoen. Draag bijvoorbeeld een wegwerpoverall, veiligheidslaarzen, neopreen/nitril werkhandschoenen en het P3 gelaatsmasker. Zie hiervoor de aan- en uitkleedinstructies. Daarnaast graaf de te breken mof handmatig vrij nadat de leiding is ontgraven. Zo voorkom je beschadiging van de leiding door graven. Daarnaast is het belangrijk om extra infromatie in te winnen over graven nabij asbestcementleidingen.

 Verder breng folie aan onder de te breken mof om brokstukken te kunnen opvangen en volledig te kunnen verwijderen. En maak de mof nat en splijt deze met behulp van een stootijzer, (voor)- hamer en beitel. Zo mogelijk deze handeling tot het stukslaan van één mof beperken. Als de leiding daarvoor te lang is, mag je deze wel op twee punten stukslaan.

Zorg dat bij alle werkzaamheden de breuk- en snijvlakken vochtig zijn, dus ook direct na het breken vochtig maken. De buizen vervolgens uit de opeenvolgende moffen schuiven en uit de sleuf tillen. Als een graafmachine wordt gebruikt moet deze zijn voorzien van klemmen die bekleed zijn met rubber of neopreen, ook kan met een hijsband worden gewerkt. Het gebruik van een hijsketting is niet toegestaan. Indien plaatselijke omstandigheden zodanig zijn dat alleen gebruik van stootijzer, (voor)hamer en beitel niet mogelijk is en het noodzakelijk is om buizen met een kettingknijper in stukken te delen, dan moet dit tot het minimum beperkt worden. Tijdens het knippen de buizen vochtig houden.

Indien bij werkzaamheden veelvuldig breuk optreedt bepaalt de eerstverantwoordelijke de te nemen maatregelen. Bij het verwijderen van buizen, breuk zoveel mogelijk voorkomen. Daarnaast dien je kleine brokstukken onmiddellijk verzamelen en verpakken in met asbestopdruk gemerkte kunststof afvalzakken. Van belang is om de zakken direct luchtdicht af te sluiten. Na beëindiging van de werkzaamheden de werkplek visueel inspecteren op eventueel achtergebleven asbesthoudend afval en dit verzamelen en verpakken in luchtdichte kunststof zakken, voorzien van een asbeststicker.

Sluit asbestafvalzakken met zo min mogelijk lucht af door middel van de zwanenhalsmethode. Doe een tweede afvalzak om de eerste asbest afvalzak, maar sluit deze nog niet af. Deze kan gebruikt worden voor het verzamelen van de wegwerp PBM na afronding van de werkzaamheden.

Verpakken van de buizen (en/of andere grote restanten)

Als de container zich naast de sleuf bevindt, de buis direct in de container geplaatst kan worden EN de container is voorzien van een dubbele inliner (asbest bigbag) hoeft de buis niet te worden ingepakt Als de container op afstand staat verpak je de buis IN de sleuf met sleef of plastic folie en transporteer je de buis vervolgens naar de container. Als er geen container staat moet de buis dubbel ingepakt worden in/aan de sleuf en vervolgens worden getransporteerd.

Indien er voor reparatie slechts een buisdeel afgevoerd dient te worden, dan mag deze ook, mits dubbel verpakt, naar een daarvoor bestemde asbestcontainer/asbest inzamelpunt conform eigen interne afval/afvoer procedure worden gebracht.

Dek de asbestafvalcontainers af met een dekzeil of klep en voorzie ze van een waarschuwing “Voorzichtig: bevat asbest”. Voer het afval en de asbestcementbuizen bij voorkeur elke werkdag af naar een erkende verwerker. En als het asbestafval in de asbestafvalcontainers niet direct van het werk naar een stortplaats wordt afgevoerd, plaats en beveilig deze asbestafvalcontainers dan zodanig dat onbevoegden niet met het asbesthoudende afval in aanraking kunnen komen.

Daarnaast moet je het gebruikte gereedschap reinigen met een handveger en water. Handveger bij voorkeur afvoeren met asbesthoudend afval, bij hergebruik goed schoonmaken met water. Bovendien moet jet het folie onder de leiding verwijderen en deze in de asbestzak doen. Laarzen, neopreen/nitril werkhandschoenen moet je borstelen en afspoelen. In de profielen van de laarzen mag geen aanhangend vuil meer aanwezig zijn.

Trek de asbest PBM uit en deponeer de gebruikte wegwerpkleding samen met het filtrerend P3 masker in de speciaal voor AC-afval bestemde containerbag of in de asbest afvalzak en sluit deze af met behulp van de zwanenhalsmethode. Let ook op dat je je handen en gezicht wast.

Als je tussentijds de werkplek verlaat, gooi dan de wegwerpoverall met de overlaarzen en, bij gebruik van een halfgelaatsmasker, het filtrerend gelaatsstuk of P3 masker weg in een afvalzak die bij het asbesthoudend afval gaat. Maak het halfgelaatsmasker ook schoon. Leg je veiligheidslaarzen en neopreen/nitril handschoenen bij de rand van de werkplek. Was wederom handen en gezicht.

Ga je weer terug naar je werkplek? Trek dan een nieuwe wegwerpoverall, overlaarzen en wegwerphandschoenen aan en zet de schoongemaakt halfgelaatsmasker met nieuwe filters weer op of pak een nieuw P3 wegwerpmasker.

Er dienen zodanige maatregelen genomen te worden dat derden niet in aanraking kunnen komen met het opgeslagen asbesthoudend afval. Als er op de werklocatie geen container aanwezig is/kan zijn, buizen en/of andere grote onbeschadigde restanten dubbel inpakken met folie welke voorzien is van asbestopdruk. Tijdelijke opslaglocatie binnen het werkgebied afbakenen met asbestlint en/of geel zwarte ketting. Dit onderdeel is informatief en maakt geen onderdeel uit van de arbocatalogus.

Bronvermelding

Het is een afleidingen van deze website en onderstaande Wet- en regelgeving:

  • Arbeidsomstandighedenwet, Artikel 8 Voorlichting en onderricht.
  • Arbeidsomstandighedenbesluit, Hoofdstuk 4 Gevaarlijke stoffen en biologische agentia en Hoofdstuk 8 Persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheids- en gezondheidssignalering.
  • Arbeidsomstandighedenregeling, Artikel 8.10 ‘soorten borden incl. bijlage XVIII’.
  • Asbestverwijderingsbesluit 2005.
  • Productenbesluit asbest (geeft regels over etikettering van asbesthoudende producten).
  • Warenwetbesluit persoonlijke beschermingsmiddelen.
  • Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen.
  • Besluit inzamelen afvalstoffen.
  • Regeling inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen.
  • Wet milieubeheer voor zover opslag plaatsvindt binnen de inrichting van de asbestverwijderaar.
  • VIAG

Verder op basis van onderstaande richtlijnen

  • Reach Guidance: Stoffenmanager 4.0.

En deze normen zijn in acht genomen

  • Ontwerp-NEN 2939: ‘Werkplekatmosfeer – Bepaling van de concentratie aan respirabele asbestvezels in de lucht bij het werken met of in de directe omgeving van asbest of asbesthoudende producten, met behulp van microscopische technieken’.
  • NEN 2990: Lucht – Eindbeoordeling na asbestverwijdering.
  • NEN 2991: Lucht – Risicobeoordeling in en rondom gebouwen of constructies, waarin asbesthoudende materialen zijn verwerkt. Netwerkbedrijven vind je de informatie uit de Arbocatalogus: de afspraken die werknemers en werkgevers hebben gemaakt om de risico’s op de werkvloer tot een minimum te beperken

Wil je meer weten over werken bij asbestcementleidingen? Om veilig aan deze asbestcementleidingen te kunnen werken is het zogenaamde 'veilig werken met asbestcementleidingen, in het ondergrondse openbare waterleiding-, gas- en rioolafvalwaternet'. Download deze.

Je kunt ook de zeer handige asbestcementinstructiekaart van Netbeheer Nederland bekijken.

Kortom het is belangrijk dat de opdrachtgever (de eigenaar van het asbest) dit alles meeneemt in zijn overwegingen bij de keuze voor het verwijderen. Een gecertificeerde asbestsaneerder die uitopdracht van het waterbedrijf werkt, is de meest verstandige keuze bij het uitvoeren van werkzaamheden.

Vitens
Vitens
0900 0650
Reactorweg 47, 3542 AD Utrecht, Nederland
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren