Hoe leidingen van Vitens beschermen?

-
-
-
-

Hoe leidingen van Vitens beschermen? Tijdens graafwerkzaamheden dient er voldoende afstand gehouden te worden van waterleidingen. Als een waterleiding gekruist gaat worden dan moeten er maatregelen worden genomen dat een waterleiding niet beschadigd gaat worden. Ga eerst in overleg met het waterbedrijf als je advies wilt hoe je dit veilig kunt uitvoeren. Verder mogen leidingen van asbestcement en gietijzer in geen geval worden ondergraven. Ontdek nog meer manieren om leidingen te beschermen.

Met name transport- en hoofdleidingen zijn belangrijk

Transportleidingen lopen van productielocaties van Vitens naar andere drinkwaterinfrastructuur. Bijvoorbeeld een reinwaterkelder of een ander productiebedrijf. Grote transportleidingen liggen bijna nooit in gemeente- of provinciegrond.

Hoofdleidingen zijn aftakkingen van een transportleiding. Deze waterleidingen lopen wel in gemeente- en provinciegrond, op doorgaande wegen. Hoofdleidingen lopen de woonwijken en straten in.

Beide soorten leidingen staan onder grote druk. Je kunt ze zien als de slagaders van het Vitens leidingnet. Mocht er een lekkage ontstaan, dan stroomt er veel water over straat. Dat zorgt voor veel waterverlies en -overlast. In het geval van een lekkage sluit Vitens waterleidingen af. Transport- en hoofdleidingen leidingen afsluiten gaat niet zomaar. Afsluiters zitten bovendien niet overal in het leidingnet. Daardoor kan het zijn dat we grote gebieden tegelijk moeten afsluiten in het geval van een storing. En dat zorgt voor overlast bij inwoners van die gebieden.

Waarom moeten leidingen blijven liggen?

Bestaande drinkwaterleidingen moeten blijven liggen waar ze liggen. Het leggen en verleggen van leidingen wordt moeilijker, omdat de ondergrond voller wordt. Ook is het veiliger om leidingen in te grond te laten liggen. Het opgraven van leidingen is altijd een risico voor de drinkwaterkwaliteit. Bovendien brengt leidingen verleggen grote maatschappelijke kosten met zich mee. Het is daarom voordeliger om actieve waterleidingen in de bodem te laten liggen.

Graafwerkzaamheden van derden veroorzaken een derde van de lekkages in waterleidingen. Als uitvoerende partijen weten waar drinkwaterleidingen liggen, kunnen zij beschadigingen door graafwerkzaamheden voorkomen. Daarom brengt Vitens in kaart waar haar leidingen liggen. Dat voorkomt ook overlast voor bewoners. Lekkages in de waterleiding zorgen ervoor dat bewoners geen of weinig water krijgen. Daarnaast brengen lekkages veiligheidsrisico’s met zich mee. Bijvoorbeeld wanneer er een zinkgat in de weg ontstaat.

Beschermen door weten waar leidingen liggen

Bescherm waterleidingen door te weten waar ze liggen en door deze leidingen te beschermen. Je komt er achter waar waterleidingen liggen door een oriëntatiemelding of graafmelding te maken.

De KLIC-melding ook wel graafmelding is sinds 2008 verplicht, door de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten; WION. Het doel van de wet is gevaar of economische schade door beschadiging van ondergrondse kabels of leidingen (zoals waterleidingen, elektriciteitskabels, gasleidingen, telefoonlijnen, olie leidingen) te voorkomen.

Een oriëntatieverzoek mag je alleen doen als voorbereiding voor graafwerkzaamheden. Met de informatie die je krijgt naar aanleiding van een oriëntatieverzoek mag je niet graven. Maar je weet dan dus wel waar de waterleidingen liggen. Wanneer de startdatum van de graafwerkzaamheden bekend is, moet je alsnog een KLIC-melding doen.

Vitens
Vitens
0900 0650
Reactorweg 47, 3542 AD Utrecht, Nederland
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren