Rol van CAD model software in landmeten

Bedrijven
Informatief
CAD software
696 woorden
-
-

Rol van CAD model software in landmeten

Landmeten is door de jaren heen erg veranderd. Eén van de belangrijkste vooruitgangen is de opkomst van CAD-modelsoftware. In dit artikel gaan we dieper in op wat CAD-modelsoftware is, waarom het zo belangrijk is voor landmeten en enkele van de beste beschikbare tools op de markt.

Wat is CAD model software?

Wat is de betekenis van CAD eigenlijk? CAD staat voor Computer-Aided Design (computergestuurd ontwerpen). Het is een technologie die het mogelijk maakt om digitale tekeningen en modellen van fysieke objecten te maken. In het kader van landmeten stelt CAD-modelsoftware professionals in staat om nauwkeurige digitale representaties van terreinen, gebouwen en infrastructuur te maken.

CAD-modelsoftware biedt een reeks krachtige tools en functies waarmee landmeters gedetailleerde en zeer nauwkeurige modellen kunnen maken. Hier zijn enkele van de belangrijkste mogelijkheden van CAD-software:

1. Nauwkeurige metingen

CAD-software maakt gebruik van geavanceerde meetinstrumenten en algoritmen om zeer nauwkeurige metingen te genereren. Landmeters kunnen de software gebruiken om afstanden, hoeken en oppervlakteberekeningen uit te voeren met een grote precisie.

2. 3D-modellering

Met CAD-modelsoftware kunnen landmeters 3D-modellen maken van terreinen en structuren. Dit biedt een veel realistischer beeld van het land en stelt professionals in staat om beter te plannen en ontwerpen.

3. Gegevensintegratie

CAD-software kan gegevens integreren van verschillende bronnen, zoals GPS-systemen, luchtfoto's en satellietbeelden. Hierdoor kunnen landmeters een uitgebreid beeld krijgen van het te meten gebied.

4. Efficiëntie

CAD-software automatiseert veel van de taken die anders veel handmatig werk zouden vereisen. Dit verbetert de efficiëntie en bespaart tijd en kosten.

Het belang van CAD model software in landmeten

CAD-modelsoftware heeft een grote rol gespeeld in de vooruitgang van de landmeetkunde. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom deze technologie zo belangrijk is geworden in deze branche:

 • Nauwkeurigheid: Landmeten vereist een buitengewone mate van nauwkeurigheid, omdat fouten in metingen grote gevolgen kunnen hebben. Een kabel inmeten en een verschil van 1 meter noteren, kan net de oorzaak zijn van een graafschade. CAD-modelsoftware maakt het mogelijk om metingen met erg precies uit te voeren.
 • Tijdsbesparing: Vroeger kostte handmatig tekenen en meten veel tijd. Met CAD-modelsoftware kunnen landmeters veel sneller werken, waardoor projecten efficiënter kunnen worden voltooid.
 • Visualisatie: Het vermogen om 3D-modellen te maken, stelt landmeters in staat om projecten beter te visualiseren. Dit is vooral handig bij complexe projecten waarbij verschillende belanghebbenden betrokken zijn.
 • Gegevensbeheer: CAD-software maakt het eenvoudig om gegevens op te slaan, te organiseren en te delen. Dit is cruciaal voor het beheer van projecten en het oplossen van eventuele geschillen.
 • Samenwerking: CAD-modelsoftware vergemakkelijkt samenwerking tussen professionals in de landmeetkunde en andere disciplines, zoals architectuur en stedenbouw. Dit helpt om projecten naadloos te laten verlopen.

Populaire CAD model software voor landmeten

Nu we hebben vastgesteld waarom CAD-modelsoftware zo belangrijk is in de wereld van landmeten, laten we eens kijken naar enkele populaire softwareopties die professionals in deze branche gebruiken:

Autodesk maakt landmeetsoftware voor landmeters, civiele ingenieurs, projectmanagers en bouwprofessionals. AutoCAD is misschien werelwijd wel het populairste softwareprogramma voor 2D en 3D CAD. 

Andere CAD programma's zijn (sommige iets minder relevant voor landmeten):

 • BricsCAD
 • CMS IntelliCAD
 • DraftSight
 • FreeCAD
 • GstarCAD
 • LibreCAD
 • NanoCAD
 • Onshape
 • ProgeCAD
 • SketchUp
 • ZWCAD
 • MicroSurvey CAD

Koppeling tussen AutoCad & Leica, Trimble, Spectra of andere hardware

In de ideale wereld koppel je jouw GNSS en hardware apparatuur (van bijvoorbeeld Leica, Trimble of Prisma) direct aan het CAD programma. Zodat je vanuit de bouw- of graaflocatie al direct in CAD kunt werken. Lees in ons kennisartikel snel meer over het werken met een total station

Realtime in AutoCAD werken vanuit het veld

Met Land2Map software kun je AutoCAD-tekeningen rechtstreeks worden ingeladen en bewerkt. Dit stelt landmeters in staat om tekeningen moeiteloos tussen de computer en het veldboek te importeren en exporteren, en omgekeerd. Bovendien onderhoudt Land2Map directe communicatie met zowel de GPS-ontvanger als de Total Station, wat aanzienlijke tijdsbesparingen oplevert. Daarnaast maakt de software het eenvoudig om wijzigingen en toevoegingen in het veld aan te brengen.

Bovendien is het mogelijk om metingen direct te koppelen aan structuurlagen, zodat ingemeten lijnen automatisch in de juiste laag worden geplaatst. Symbolen worden in realtime aan metingen gekoppeld en verschijnen onmiddellijk in de juiste laag tijdens het meetproces. Dit niet alleen versnelt het nabewerken van meetgegevens aanzienlijk, maar geeft ook directe visuele feedback over de meetresultaten.

Lees ons artikel over CAD-converters en landmeten voor meer informatie over CAD-converters. 

Ben je naast ons kennisartikel op zoek naar nog meer informatie over CAD? Vraag dan snel onze Whitepaper over CAD aan!

Ben je naast informatie over de rol van CAD model software in landmeten op zoek naar nog meer informatie over het proces rondom landmeten? Ontdek dan snel hoe je met Land2Map makkelijker uitzet, inmeet en realtime op locatie in AutoCAD tekent. 

Vraag de whitepaper over CAD aan

Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren