Wanneer mag je waterleidingen van Vitens verleggen?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
Waterleiding
377 woorden
-
-

Wanneer mag je drinkwaterleidingen van Vitens verleggen? Het is niet zo maar toegestaan om leidingen van een waterbedrijf zelf te verleggen. De enige manier wanneer je waterleidingen mag verleggen, is na toestemming van het waterbedrijf. Zonder toestemming kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan voor jou of andere. Lees hier meer over waarom drinkwaterleidingen blijven liggen. Je leest in dit artikel meer waarom openbare waterleidingen moeten blijven liggen, wanneer je deze wel mag verleggen en hoe je jouw eigen waterleiding in huis kunt verleggen.

Wanneer waterleidingen verleggen?

Waterleidingen van Vitens mag je zelf niet zo maar verleggen. Je mag pas waterleidingen verleggen na toestemming van het waterbedrijf. Welk waterbedrijf je nodig hebt, vind je (link). Neem contact op het waterbedrijf om waterleiding te laten verleggen. Dus drinkwaterleidingen in de grond, daar moet je vanaf blijven zonder dat je toestemming hebt gehad van het waterbedrijf. Lees hier meer over hoe je zo'n waterleiding herkent tijdens het graven. 

Waarom moeten leidingen blijven liggen?

Bestaande drinkwaterleidingen moeten blijven liggen waar ze liggen. Het leggen en verleggen van leidingen wordt moeilijker, omdat de ondergrond voller wordt. Ook is het veiliger om leidingen in te grond te laten liggen. Het opgraven van leidingen is altijd een risico voor de drinkwaterkwaliteit. Bovendien brengt leidingen verleggen grote maatschappelijke kosten met zich mee. Het is daarom voordeliger om actieve waterleidingen in de bodem te laten liggen.

Waterleidingen in huis verleggen

In je huis mag je wél een waterleiding verleggen. Dit zijn de waterleidingen die boven de grond zijn en na de huisaansluiting. Dit komt omdat anderen geen last (behalve bij lekkages) kunnen hebben dat jij in jouw huis een waterleiding verleggen. Een waterleiding verleggen kan noodzakelijk zijn wanneer je bijvoorbeeld een extra kraan wilt laten plaatsen. Of een stuk oude leiding moeten vervangen worden. Denk bijvoorbeeld aan een oude loden leiding die moet worden vervangen voor een nieuwe koperen leiding.

Voordat je begint met verleggen van een leiding sluit je altijd eerst de hoofdkraan af. Dit voorkomt lekkages wanneer er een leiding wordt doorgezaagd of gesneden. Zorg er daarna altijd voor dat alle waterleidingen goed leeg zijn. Dit doe je door alle kranen in huis open te zetten totdat er geen water meer uit komt. Vergeet je dit dan loop je bij het losmaken van een water punt dat er alsnog liters water uit de leiding over je vloer stroomt met mogelijk waterschade als gevolg.

 

Vitens
Vitens
0900 0650
Reactorweg 47, 3542 AD Utrecht, Nederland
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren