Wat is een kabel?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
Kabels
425
-
-

Kabels zijn te verdelen in twee groepen namelijk de infratechnische kabels en de installatiekabels. Het verschil tussen deze groepen is dat de infratechnische kabels (ook wel infrakabels) met name langs de wegen in de grond liggen en de installatiekabels veelal in gebouwen zitten. Zo wordt ook vaak de regel toegepast dat de infrakabel vaak voor een energiemeter zit en de installatiekabel na een energiemeter zit.

Infratechnische kabel

Een infratechnische kabel is een verbinding voor verschillende vormen van energie, data en signaal. Dit kunnen verbindingen zijn die vanaf de bron tot de gebruikers lopen. Bijvoorbeeld voor elektriciteit is dit vanaf een energiecentrale of windmolen of zonnepark tot aan de woningen en bedrijven. Daarnaast zijn dit voor datakabels vaak verbindingen tussen de mediamakers tot aan de woningen of bedrijven.

Naast deze verbindingen liggen er natuurlijk ook kabels langs onze snelwegen. Deze kabels zorgen ervoor dat er bepaalde signalen aan de weggebruikers gegeven kan worden. Dit zijn bijvoorbeeld de matrixborden boven snelwegen. Ook staan er vaak op allerlei verschillende plekken camera’s die toezicht houden op verkeer. De beelden van deze camera’s worden ook via kabels in de grond verstuurd naar bepaalde controle ruimtes. Hier kunnen zij in de gaten houden hoe druk het op bepaalde momenten is en hierop ingrijpen door bijvoorbeeld verkeersregelinstallaties aan te sturen die de doorstroming veranderen.

Installatiekabel

Een installatiekabel is een kabel die zorgt voor verbindingen binnen een gebouw of eigen terrein. Deze kabels vind je dus binnen gebouwen, maar ook in schepen, caravans auto’s enz worden allemaal kabels gebruikt. Dit zijn vaak allemaal installatiekabels. Deze kabels voorzien apparaten van energie of sturen apparaten aan of geven bepaalde signalen of beelden door.

Tegenwoordig is bijna alles afhankelijk van kabels. Zelfs in ons draadloos tijdperk, want stel je maar eens voor dat de kabels en niet meer zijn. Dan zou je toch helaas niet meer kunnen bellen ondanks dat je voor je gevoel hier echt geen kabel voor nodig hebt. Helaas vergis je je dan: de zendmasten van onze mobiele telefonie zijn nog steeds afhankelijk van kabels voor de stroom en van de glasvezel voor het signaal.

Conclusie

Kortom een kabel lijkt een simpel en vaak te missen iets, maar alles is er juist afhankelijk van. In de basis zijn er dus twee soorten kabels. De infratechnische en installatiekabels. De infratechnische vind je terug door het hele land voor energie, data en signaal. De installatiekabels alleen binnen gebouwen of eigen terreinen. Het belangrijkste wat naar voren komt in dit artikel, is dat zonder kabels bijna alles op de hele wereld stil valt.

Rijksinspectie Digitale Infrastructuur
Rijksinspectie Digitale Infrastructuur
050 - 587 74 44
Emmasingel 1, 9726 AH Groningen, Nederland
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren