Wat is het stappenplan voor de WIBON?

Bedrijven
Oplossing
WIBON voor Netbeheerders
437 woorden
-
-

In het stappenplan voor de WIBON nemen wij je mee bij welke stappen je moet doorlopen om aan de WIBON te voldoen. Dit geldt voor de netbeheerders. De netbeheerder is de term voor een onafhankelijk nutsbedrijf dat een transportnetwerk voor energie beheert. 

Wanneer je compleet ontzorgd wil worden, zijn alle onderstaande stappen ook door een serviceprovider over te nemen.

Stappenplan voor WIBON

Er zijn kort genomen vier stappen die je moet volgen als netbeheerder om te voldoen aan de WIBON. Je vindt hieronder de vier stappen voor de WIBON:

1) Inschrijven als netbeheerder

Je zal je in moeten (laten) schrijven als Netbeherende partij bij het Kadaster. Dit is kosteloos en kan via deze link.

Door op bovenstaande link te klikken, ga je naar de pagina van het Kadaster voor het Aanmaken Mijn Kadaster account netbeheerder. Je dient dit te doen wanneer jij een kabel- of leidingnetwerk beheert. Dan moet je namelijk als netbeheerder digitaal kabel- en leidinginformatie uitwisselen als je bent aangesloten op KLIC. Hiervoor is de eerste stap je aanmelden als netbeheerder in Mijn Kadaster.

Na registratie ontvang je van het Kadaster 2 brieven;

  1. De eerste met je klantnummer, bronhoudercode en inlogcode
  2. De tweede brief met met het wachtwoord

Hiermee hebt je (als 1e beheerder) toegang tot de dienst KLIC beheren belang en de netbeheerders testdienst (NTD) in Mijn Kadaster-KLIC. Ook kun je daarna andere gebruikers binnen de organisatie toevoegen.

2) Bronhouderscode ontvangen

Na de inschrijving ontvang je van het Kadaster een Bronhouderscode. Deze code is een onderdeel van het omzetten van je geodata (as-built tekeningen of bijvoorbeeld geodatabases) in een dataset. Belangrijk hierbij is dat deze moet voldoen aan het Informatiemodel Kabels en Leidingen, oftewel het IMKL. Meer informatie hierover is te vinden op Geonovum.

Deze stap is de lastigste stap en het is aan te raden hier een ervaren partij voor in de arm te nemen die kennis heeft van alle mogelijkheden en beperkingen van het IMKL. Zoals GO WIBON van GOconnectIT.

3) Testen en uploaden bij het Kadaster

Als deze data compleet is het mogelijk om deze te testen en uiteindelijk te uploaden bij het Kadaster. Nu kun je een aansluitdatum afspreken met het Kadaster

4) Belang claimen

Op deze datum claim je een zogenaamd Belang: het gebied waarin al je kabels en leidingen te vinden zijn. Het kadaster controleert of alles correct is en vanaf dat moment zal bij iedere Klic-melding in je Belang ook jouw dataset geraadpleegd worden.

Mocht je vastlopen bij bepaalde stappen uit dit stappenplan voor de WIBON, adviseren wij om contact op te nemen met een ervaren serviceprovider. Deze partijen nemen jou het werk uit handen.

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren