Wat is machinaal graven?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
Machinaal graven
352 woorden
-
-

Onder machinaal graven worden alle graafwerkzaamheden verstaan waarbij de bodem op een gemechaniseerde wijze wordt geroerd. Het wordt ook wel mechanische grondroering genoemd. Op deze pagina vind je precies wat onder machinaal graven valt.

Mechanische grondroering

Mechanische grondroeringen vallen onder de werking van de WIBON. Wat onder andere inhoudt dat het doen van een graafmelding verplicht is. De meest voor de hand liggende voorbeelden van een mechanische grondroering is:

  • Het graven met een shovel of graafmachine
  • Maar ook het slaan, drukken of persen van damwanden
  • Het maken van een gestuurde boring
  • Het frezen van asfalt 
  • Uitvoeren van een sondering valt ook onder machinaal graven
  • Andere voorbeelden zijn baggeren
  • Diepploegen
  • Bodembeluchting onder druk
  • Heien is machinaal grondroeren 
  • Het gebruiken van een drilboor

Wil je meer weten over de voorbereiding voor het veilig graven? Ontdek dan ons kennisartikel. 

>> Start hier de Klic-melding aanvraag

Wat is niet machinaal graven?

Alleen werkzaamheden die met de hand plaatsvinden (zoals het graven met een schep, het inslaan van grondpotten met een hamer of het hanteren van een handboor) worden niet beschouwd als mechanische grondroeringen.

Hoewel het doen van een Klic-melding volgens de WIBON in die gevallen niet verplicht is, kan het wel verstandig zijn omdat bij een kabel- of leidingschade wel degelijk aansprakelijkheid kan worden toegewezen!

Bij alle grondroeringen dient men namelijk de zorgvuldigheidsnormen na te leven die (onder andere) in de CROW 500 richtlijn zijn opgeschreven. In de rechtspraak zijn er casussen behandeld waarbij de grondroerder niet in strijd met de wet heeft gehandeld. Maar wel onzorgvuldig is geweest door niet eerst een KLIC melding te doen of proefsleuven te graven. Graven met een schep wordt in de norm en de rechtspraak wel beschouwd als de meest zorgvuldige manier waarop de grond kan worden geroerd.

Graven met een schep

Kabels dienen normaal gesproken bestand te zijn tegen aanrakingen door het graven met een schep. In de meeste gevallen zal de grondroerder dus vrijuit gaan bij kabelschade, omdat de zorgvuldigheidsnormen zijn nageleefd. Let ook op dat het aanbrengen van grondbelasting of het plaatsen van materieel bovenop een leiding in principe niet wordt beschouwd als een machinale grondroering, maar dat er wel degelijk zorgvuldigheid wordt verwacht door vooraf onderzoek te doen naar de ligging van kabels en leidingen! Lees snel meer over het werken nabij kabels en leidingen.

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren