Wat is procedure weesleiding?

Particulieren, Bedrijven
Oplossing
Weesleidingen
534 woorden
-
-

Indien de weesleiding opgeruimd moet worden, dan dient men een procedure te volgen. Een weesleiding kan bijvoorbeeld opgeruimd worden vanwege werkzaamheden. Dan is het verstandig dat de initiatiefnemer of grondroerder zich maximaal inspant om de eigenaar te achterhalen. Hoe meer inspanning wordt verricht, des te kleiner is de kans dat diegene die de leiding uiteindelijk knipt aansprakelijk wordt gesteld voor schade als toch blijkt dat de leiding nog een functie had. In dit artikel leggen wij jou uit hoe de procedure weesleiding werkt.

Meld weesleidingen

Het melden van weesleidingen is verplicht voor grondroerders. Want soms ligt een kabel of leiding niet op de plek waar deze volgens de informatie zou moeten liggen. Of iemand vindt een net dat niet op de geleverde informatie staat. Dit zijn zogenoemde afwijkende situaties of ook wel weesleidingen. Volgens de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) moet je als grondroerder afwijkende situaties aan het Kadaster melden. Dit kan via dit formulier van het Kadaster.

Volgende stap bij weesleidingen

De volgende stap in de procedure is dat na de melding het Kadaster vraagt aan alle netbeheerders of het beheerpolygoon geheel of gedeeltelijk samenvalt met de graafpolygoon. En of de aangetroffen weesleiding misschien van hun is. Indien de leiding niet binnen tien werkdagen wordt ‘opgeëist’ door een netbeheerder, dan wordt de ligging geregistreerd door het Kadaster zodat bij een volgende KLIC melding de ligging van de weesleiding zichtbaar is.

Daarna neemt de gemeente in wiens grondgebied de leiding zich bevindt vanaf dat moment de taken van de netbeheerder op zich voor wat betreft het verstrekken van liggingsgegevens van het KLIC systeem. Dit betekent niet dat de gemeente eigenaar wordt van de betreffende leiding, hierover is in de WIBON namelijk niets geregeld.

Hoe herken je weesleidingen?

Weesleidingen zijn kabels of leidingen waarvan de eigenaar (de bevoegd aanlegger) niet kan worden achterhaald, bijvoorbeeld omdat deze niet is geregistreerd bij het Kadaster.

Weesleidingen kunnen een probleem opleveren voor graafwerkzaamheden omdat deze vaak onverwachts worden aangetroffen. Ze zijn immers niet op de KLIC tekening aangegeven. Ondanks het feit dat de eigenaar niet bekend is, kunnen de kabels of leidingen nog steeds een functie hebben en kan het knippen of onderbreken ervan leiden tot (gevolg)schade en/of gevaar opleveren voor de personen die in de nabijheid werkzaam zijn.

Een weesleiding is niet hetzelfde als een loze leiding: hiervan is de eigenaar vaak wel bekend maar heeft de leiding geen functie meer.

Indien de weesleiding opgeruimd moet worden vanwege werkzaamheden, dan is het verstandig dat de initiatiefnemer of grondroerder zich maximaal inspant om de eigenaar te achterhalen (onder andere door middel van de hierboven beschreven melding aan het Kadaster). Hoe meer inspanning wordt verricht, des te kleiner is de kans dat diegene die de leiding uiteindelijk knipt aansprakelijk wordt gesteld voor schade als toch blijkt dat de leiding nog een functie had.

Werk veilig bij leidingen

Let er daarnaast goed op dat het onderbreken van de leiding geen gevaar oplevert voor medewerkers en de omgeving! Het is verstandig om met behulp van gespecialiseerde bedrijven vooraf te onderzoeken dat er geen spanning op de kabel staat of gassen/vloeistoffen door de leiding stromen. Vaak kan het graafschadepreventieteam van de plaatselijke E/G netbeheerder daarbij advies en/of assistentie leveren.

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren