Grondkabels zijn er in vele verschillende formaten, types en kleuren. Aangezien grondkabels (het woord zegt het al) veelal in de grond worden gelegd zal na verloop van tijd de kleuren altijd donkerder en uiteindelijk vaak zwart worden. Op dit moment zijn de meeste grondkabels die worden verkocht aan consumenten grijs van kleur.
Maar als we kijken naar netbeheerders zoals Enexis, Liander, Stedin of de telecom bedrijven zoals KPN, Ziggo, Tele2 zijn er ook andere kleuren. Deze bedrijven leggen ook grondkabels, maar hebben dan veelal andere kleuren.
Dit ligt aan de ene kant aan de toepassing. Dus waar de grondkabels voor gebruikt worden. Maar ook om herkenbaar te zijn in de grond. Zo hebben veel telecombedrijven eigen kleuren. KPN heeft veelal blauw en Ziggo veelal groen.
Voor elektriciteit hebben we ook verschillende kleuren. Laagspanning < 400V is bijvoorbeeld veelal grijs en Middenspanning >10.000V is vaak grijs of rood.
De oudere kabels vaak van voor 1980 zijn vaak allemaal zwart. Dit komt omdat zij destijds een teer laag werd aangebracht op de mantel om de kabel te beschermen tegen grondwater. Inwendig zijn deze kabels ook voorzien van een loodmantel. Die daarna werd omvlochten met een soort touw wat dan ingesmeerd werd met teer. Als de kabel dus echt heel oud is kan het voorkomen dat je alleen de loden mantel nog maar ziet en dat het touw inmiddels is vergaan. Als je dergelijke kabels tegenkomt is het altijd verstandig om een deskundige van het netwerkbedrijf te bellen om te vragen of hij kan aangeven welke kabel je hebt aangetroffen. Zij kunnen je dan ook gelijk aangeven wat je moet doen om geen gevaar te lopen bij verder ontgraven.
Aangezien de meeste kabels erg oud zijn mag je ze nooit zomaar aanraken. De kabel kan bijvoorbeeld al beschadigd zijn, maar ook kan hij beschadigd raken doordat je de kabel verplaatst. Dit moet je dan ook nooit doen. Bij Middenspanning kabels kan dit zelfs dodelijk zijn.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!