Alle uitleg over Wetten & Richtlijnen op één plek. Op ikgagraven.nl vind je uitleg, voorbeelden en tips over alle wetten en richtlijnen op het gebied van kabels, leidingen en grondroeren. Van de CROW, WIBON tot en met Opstalrecht. Ontdek het nu
Wat is bodemkwaliteitskaart?
Bodemonderzoek is van essentieel belang om inzicht te krijgen in de gezondheid en veiligheid van de bodem. Een bodemkwaliteitskaart biedt waardevolle informatie over de bodemgesteldheid, de aanwezigheid van verontreinigende stoffen en de geschiktheid voor verschillende doeleinden. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van een bodemkwaliteitskaart, de methodologie achter het onderzoek, en waarom het zo belangrijk is voor ons milieu.
COB
Wat is Belemmeringenwet Privaatrecht?
Wat is Belemmeringenwet Privaatrecht? Er bestaat in principe geen aparte regeling die grondeigenaren verplicht kabels en leidingen, anders dan voor telecommunicatie, in hun grond toe te staan. De netbeheerder wordt geacht via privaatrechtelijke onderhandeling tot overeenstemming te komen met de grondeigenaar. Wanneer dat niet lukt, biedt de Belemmeringenwet Privaatrecht (BP) uitkomst. Hier ontdek je wat dit inhoudt.
Wat is AP04?
Bij bouw- en renovatieprojecten is het afvoeren van grond een veelvoorkomende stap. Maar wat houdt de AP04 in en waarvoor gebruik je het? In deze blog duiken we dieper in op het belang van AP04.
Wanneer is bodemonderzoek verplicht?
De wet geeft antwoord op de vraag wanneer moet een onderzoek worden uitgevoerd naar de kwaliteit van de bodem. Met andere woorden: wanneer is bodemonderzoek verplicht? Onderzoek van de bodem is wettelijk verplicht wanneer een bedrijf 'bodem bedreigende activiteiten' verricht.
GOconnectIT
Wanneer calamiteitenmelding?
Wanneer calamiteitenmelding? Een calamiteitenmelding moet je doen als er met spoed (machinaal) gegraven dient te worden bij een noodsituatie. Er zijn twee momenten wanneer je een calamiteitenmelding mag doen. Op deze pagina ontdek je precies wanneer je een calamiteitenmelding mag doen.
GOconnectIT
Waarom voorkwam WION graafschade?
Als pionier op dit gebied was de WION de eerste keer dat duidelijk werd hoe vol de ondergrond van Nederland zat. Omdat niet alleen de grote netbeheerders als KPN maar ook steeds meer kleine, lokale initiatieven zich aansloten was het beeld compleet. Daarnaast begon onder de WION ook het systeem van de Extra Voorzorg. In dit artikel leggen wij jou uit waarom WION graafschade voorkwam.
GOconnectIT
Waarom Kadaster Klic-melding?
De belangrijkste reden om een Kadaster Klic-melding te doen is om graafschade te voorkomen. Op een Klic-melding zie je waar volgens het Kadaster kabels en leidingen liggen en waarschuw je de betreffende netbeheerders dat je in dit gebied van plan bent machinaal te graven. In dit artikel lees je de uitleg waarom je een KLIC melding moet aanvragen.
Rijksinspectie Digitale Infrastructuur
Waar houdt de RDI toezicht op?
De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) houdt toezicht op naleving van de voorschriften die in de WIBON staan beschreven. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heeft veel interventiemethoden om naleefgedrag te bevorderen. In dit artikel kom je er achter op welke manier De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur toezicht houdt op het zorgvuldig graafproces in Nederland.
GOconnectIT
Voor wie is de CROW 500 verplicht?
Voor wie is de CROW 500 verplicht? Binnen de CROW 500 zijn er verschillende rollen en verantwoordelijkheden. Per rol zijn er ook verplichtingen gedefinieerd. Het is van belang dat deze rolverdeling voor de start van een project inzichtelijk wordt gemaakt. Op deze pagina vind je exact voor wie de CROW 500 geldt.

Meer info

Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren