Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
De belangrijkste reden om een Kadaster Klic-melding te doen is om graafschade te voorkomen. Op een Klic-melding zie je waar volgens het Kadaster kabels en leidingen liggen en waarschuw je de betreffende netbeheerders dat je in dit gebied van plan bent machinaal te graven. In dit artikel lees je de uitleg waarom je een KLIC melding moet aanvragen.
Velen van jullie zullen de CROW kennen als de beheerder van de RAW bestekssystematiek. De CROW is echter veel meer dan dit en werkt aan vele verschillende richtlijnen, opleidingen en praktische tools. De CROW is een Nederlandse stichting die zich opstelt als kennisinstituut.
Een fout is dat men vaak denkt dat het Kadaster een Klic App heeft. Maar deze is van een andere partij. De Klic App is een applicatie waar al jaren gebruik van wordt gemaakt door grondroerders. De Klic App wordt ondersteund door GOconnectIT en zorgt ervoor dat alle ingewikkelde informatie van het Kadaster eenvoudig en overzichtelijk geraadpleegd kan worden.
Een GIS-specialist is een functie die ondergebracht kan worden in een grote variëteit aan functie omschrijvingen. Waaronder GIS-analist, GIS-technicus en zelfs GIS-cartograaf. Beknopt omschreven is een GIS specialist iemand die GIS databases bouwt en beheert. Ook gebruikt de GIS specialist GIS software om de ruimtelijke en niet-ruimtelijke informatie te analyseren.
Een geografisch informatiesysteem is er om onze wereld in kaart te brengen en beter te begrijpen. Met een geografisch informatiesysteem (GIS) kun je data beheren, via analyses inzicht creëren en deze informatie delen met anderen. Door deze inzichten via een actuele en relevante kaart te delen zijn processen beter te ondersteunen en kun je goed onderbouwde beslissingen nemen.
Via de KLIC App kan een Klic-melding met informatie van het Kadaster worden geraadpleegd. Het Kadaster heeft zelf geen KLIC App en maakt gebruik van de KLIC Viewer. Dit zijn 2 verschillende onderwerpen en in dit artikel zullen beide opties uitgelegd worden.
Er zijn verschillende leidingen in Nederland. De meest voorkomende zijn leidingen voor: drinkwater, riolering, gas, telecommunicatie en elektriciteit. Hier maken we allemaal wel gebruik bij het uitvoeren van onze dagelijkse activiteiten. Van bovenstaande kabels en leidingen bestaan vaak hoofdleidingen door de openbare grond en lopen er diverse huisaansluitingen naar o.a. jouw huis of werk.
Kabels zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Dit vindt zijn oorsprong met name in de vele verschillende toepassingen van kabels in het algemeen. Je kan de kabels verdelen in verschillende groepen. In dit artikel vind je alles over de verschillende soorten kabels.
Wanneer mag je nou een telecomkabel verleggen? Voor het verleggen van telecomkabels en de bijbehorende kostenverdeling geldt artikel 5.8 van de Telecommunicatiewet. Hierin is bepaald dat aanbieders van openbare elektronische telecommunicatienetwerken verplicht zijn om over te gaan tot het nemen van maatregelen. Waaronder het verplaatsen van telecomkabels, wanneer dit wordt verzocht door degenen met een gedoogplicht. In dit artikel leggen wij je uit in wanneer jij een telecomkabel mag verleggen.