Een GIS-specialist is een functie die ondergebracht kan worden in een grote variëteit aan functie omschrijvingen. Waaronder GIS-analist, GIS-technicus en zelfs GIS-cartograaf. Beknopt omschreven is een GIS specialist iemand die GIS databases bouwt en beheert. Ook gebruikt de GIS specialist GIS software om de ruimtelijke en niet-ruimtelijke informatie te analyseren.
Lees hier meer over GIS.
Om GIS-specialist te kunnen worden kun je GIS opleidingen volgen die op allerlei niveaus worden aangeboden. Door aan de slag te gaan met software die hiervoor in het bedrijfsleven wordt gebruikt kun je kennis en ervaring opbouwen die nodig is om je te ontwikkelen als GIS specialist. Zo'n GIS opleiding kun je bijvoorbeeld volgen via Sogelink als Trainee Gis Adviseur.
GIS-specialisten worden veelvuldig ingezet bij verscheidene overheidsinstanties. Zoals bij provincies en gemeenten. Deze instanties hebben een belangrijke coördinerende rol over diverse beleidsterreinen waarbij telkens een constante factor aanwezig is: de locatie.
Een van de belangrijkste taken is bijvoorbeeld de inrichting van de openbare ruimte. Waarbij het van belang is inzichtelijk te hebben waar steden en dorpen kunnen uitbreiden. Maar ook waar bedrijventerreinen en kantorenparken mogen worden aangelegd en nog veel meer. Verder worden GIS-specialisten ook graag gezien bij bijvoorbeeld waterschappen en nutsbedrijven. Zo is het voor een waterschap efficiënt om inzichtelijk te hebben welke watergangen onderhoudende werkzaamheden hebben ondergaan, wanneer dit is uitgevoerd en op welke manier.
Zie hier bijvoorbeeld een vacature voor een GIS Specialist bij Sogelink.
Informatie over locatie wordt ook wel locatie intelligentie genoemd en wordt efficiënt benut door commerciële bedrijven. Zo is er voor elke doelgroep een toepassing te bedenken.
Voor een winkelketen is het nuttig te weten vanuit welke postcodes klanten in welk filiaal komen voor het uitkiezen van een geschikte locaties voor een nieuw filialen. Maar voor een ecologisch adviesbureau is het van belang informatie te hebben over welke locaties specifieke flora- of faunasoorten herbergen als hun habitat. Ook is het voor een telecombedrijf van belang inzicht te hebben waar en hoe diep de telecomkabels in de bodem liggen.
Wanneer je eenmaal in de geo-informatie bezig bent geweest kun je deze lijst met voorbeelden eindeloos aanvullen en weet je precies wat geo-informatie kan betekenen voor jou.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!