Een geografisch informatiesysteem om onze wereld in kaart te brengen en beter te begrijpen. Met een geografisch informatiesysteem (GIS) kunt u data beheren, via analyses inzicht creëren en deze informatie delen met anderen.
GIS gebruikt locatie als gemeenschappelijke taal. Dankzij beproefde analysetools, die hun oorsprong vinden in de wetenschap van de geografie, kun je (dynamische) data verantwoord en doordacht analyseren. Door deze inzichten via een actuele en relevante kaart te delen zijn processen beter te ondersteunen en kunt u goed onderbouwde beslissingen nemen.
GIS-technologie gebruikt tools die gebaseerd zijn op de wetenschap van geografie om de wereld beter te begrijpen en beter te kunnen samenwerken. Dit helpt mensen om een gezamenlijk doel te bereiken: vanuit allerlei typen data nuttige informatie halen. De data kan uit verschillende systemen komen, want de locatie integreert deze data. Informatie creëren begint met data, waarna analyse kan plaatsvinden. Dit leidt tot een visualisatie en ten slotte het delen van de visualisatie
De meeste data is te herleiden naar een plaats op aarde. GIS integreert daardoor veel typen datalagen - al dan niet uit spreadsheets of tabellen - via de gemeenschappelijke taal van een locatie. Een GIS is een krachtig middel om data in op te slaan en nieuwe data te registreren.
Er zijn heel veel vormen van geografische analyses: data generaliseren, hotspots vinden, objecten meten, situaties vergelijken, verspreiding duiden, nabijheid vaststellen, aan de hand van criteria routering en locatie bepalen, trends onderscheiden, modellen uitwerken, etcetera.
Kaarten vormen de geografische visualisatie van de datalagen en geografische analyses. De kaarten die een GIS maakt zijn robuust, snel en van de hoogste kwaliteit. De gemaakte kaarten kunnen eenvoudig worden gedeeld met anderen of in een app worden gebruikt.
Met apps is het mogelijk om GIS relevant te maken voor een persoon. Specifieke apps zijn er voor elk niveau, voor een bepaalde rol en context. De app draagt effectief bij aan het hebben van overzicht (strategisch), optimaliseren van werkprocessen (tactisch) of ondersteunt de werkzaamheden (operationeel).
Wil je meer weten over wat een GIS Specialist doet? Lees dan ons kennisartikel over de GIS Specialist of bekijk de vacature van een GIS specialist.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!