Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
Wat houdt het eigendom belast met opstal eigenlijk in? In dit artikel nemen wij jou mee in het recht van opstal. Het stuk grond (de eigendom) is namelijk in sommige situaties belast met een recht van opstal. De grondeigenaar zal dan bij het gebruik van zijn eigendom rekening moeten houden met de (eigendoms)rechten van degene die een recht van opstal heeft verkregen. Die persoon is de opstaller.
De belangrijkste reden om een Kadaster Klic-melding te doen is om graafschade te voorkomen. Op een Klic-melding zie je waar volgens het Kadaster kabels en leidingen liggen en waarschuw je de betreffende netbeheerders dat je in dit gebied van plan bent machinaal te graven. In dit artikel lees je de uitleg waarom je een KLIC melding moet aanvragen.
Velen van jullie zullen de CROW kennen als de beheerder van de RAW bestekssystematiek. De CROW is echter veel meer dan dit en werkt aan vele verschillende richtlijnen, opleidingen en praktische tools. De CROW is een Nederlandse stichting die zich opstelt als kennisinstituut.
Een fout is dat men vaak denkt dat het Kadaster een Klic App heeft. Maar deze is van een andere partij. De Klic App is een applicatie waar al jaren gebruik van wordt gemaakt door grondroerders. De Klic App wordt ondersteund door GOconnectIT en zorgt ervoor dat alle ingewikkelde informatie van het Kadaster eenvoudig en overzichtelijk geraadpleegd kan worden.
Via de KLIC App kan een Klic-melding met informatie van het Kadaster worden geraadpleegd. Het Kadaster heeft zelf geen KLIC App en maakt gebruik van de KLIC Viewer. Dit zijn 2 verschillende onderwerpen en in dit artikel zullen beide opties uitgelegd worden.
Er zijn verschillende leidingen in Nederland. De meest voorkomende zijn leidingen voor: drinkwater, riolering, gas, telecommunicatie en elektriciteit. Hier maken we allemaal wel gebruik bij het uitvoeren van onze dagelijkse activiteiten. Van bovenstaande kabels en leidingen bestaan vaak hoofdleidingen door de openbare grond en lopen er diverse huisaansluitingen naar o.a. jouw huis of werk.
Kabels zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Dit vindt zijn oorsprong met name in de vele verschillende toepassingen van kabels in het algemeen. Je kan de kabels verdelen in verschillende groepen. In dit artikel vind je alles over de verschillende soorten kabels.
Grondkabels zijn er in vele verschillende formaten, types en kleuren. Aangezien grondkabels (het woord zegt het al) veelal in de grond worden gelegd zal na verloop van tijd de kleuren altijd donkerder en uiteindelijk vaak zwart worden. Op dit moment zijn de meeste grondkabels die worden verkocht aan consumenten grijs van kleur. Maar er zijn ook andere kleuren. In dit artikel ontdek je welke kleuren er zijn.
De WION (Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netwerken) is de voorganger van de huidige WIBON wetgeving. Een ander woord voor de WION is de grondroerdersregeling. Het doel van de WION is het voorkomen van gevaar en economische schade door beschadiging van ondergrondse kabels of leidingen. In dit artikel leggen wij je uit wat de WION inhoudt met bijbehorende begrippen.