Graafschade melden: Hoe het werkt en waarom het belangrijk is

Bedrijven
Informatief
Graafschade registreren
518 woorden
Graafschade melden via Klic App

Als je graafwerkzaamheden uitvoert is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke risico's en regels om graafschade te voorkomen. In dit artikel gaan we dieper in op wat graafschade is, hoe je het kunt voorkomen en wat te doen als er toch schade optreedt.

Wat is graafschade?

Graafschade is schade die ontstaat bij graafwerkzaamheden. Denk hierbij aan schade aan kabels en leidingen. Graafschade kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld doordat de locatie van kabels en leidingen niet bekend was of doordat er onzorgvuldig gegraven is.

Hoe kun je graafschade voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, ook als het gaat om graafschade. Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om graafschade te voorkomen:

1. Klic-melding aanvragen

Voordat je gaat graven, is het belangrijk om te weten waar de kabels en leidingen zich bevinden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Klic App raadplegen. Hier kun je informatie opvragen over de precieze locatie van de kabels en leidingen via een Klic-melding

2. Maak een graafplan

Een graafplan is een plan waarin je aangeeft waar je gaat graven en hoe je dit gaat doen. Hierbij houd je rekening met de veiligheidszone rondom de kabels en leidingen. Het graafplan moet ook rekening houden met andere factoren zoals het weer en de ondergrond. Lees hier meer over hoe je bijvoorbeeld graaft in kleigrond. 

3. Werk als professional volgens de CROW-richtlijnen

De CROW-richtlijnen zijn richtlijnen voor het veilig werken bij graafwerkzaamheden. Door volgens deze richtlijnen te werken, verklein je de kans op graafschade. Meer weten over de CROW 500? Lees dan het artikel over de CROW 500

Meer weten over het voorkomen van graafschade? Lees dan onze tips voor het beperken van graafschade

Wat moet je doen als er toch graafschade optreedt?

Als er graafschade optreedt, moet je de graafschade melden bij de betreffende netbeheerder of eigenaar van de kabel en/of leiding. Dit kan op drie verschillende manieren:

  1. Graafschade registreren met de KLIC-viewer die je gebruikt. Zo kan je in de KLIC APP van GOconnectIT eenvoudig graafschades vastleggen met alle benodigde gegevens waaruit blijkt dat jij zorgvuldig hebt gegraven.
  2. Registratie van graafschade via het formulier "Graaf Incidentenformulier" van het KLO. Klik hier om het formulier te downloaden
  3. Telefonisch contact opnemen met de netbeheerder. Gegevens van netbeheerder vind je bijvoorbeeld bij de KLIC APP onder het tabblad "Contacten".

Het belangrijkste is dat je direct contact opneemt met de netbeheerder. Dit om verdere onveilige situaties te voorkomen.

Waarom is het melden van graafschade zo belangrijk?

Graafschade melden is van groot belang om verschillende redenen:

1. Veiligheid

Graafschade kan leiden tot onveilige situaties. Denk hierbij aan gaslekken, explosiegevaar of kortsluiting. Door graafschade snel te melden, kunnen deze gevaarlijke situaties worden voorkomen.

2. Kosten

Graafschade kan hoge kosten met zich meebrengen. Denk hierbij aan de kosten van het herstel, maar ook aan eventuele boetes of schadeclaims. Door tijdig graafschade te melden, kunnen verdere kosten worden voorkomen. Lees hier meer over de kosten van graafschade.

Het is dus belangrijk op de hoogte te zijn van de locatie van kabels en leidingen zodat je hier om heen kunt graven. De ligging van de kabels en leidingen worden inzichtelijk gemaakt via een Klic-melding. 

> Start hier de Klic-melding aanvraag.

Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren