Kabels en leidingen lokaliseren: wat te doen als de Klic-melding niet klopt?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
Lokaliseren kabels en leidingen
429 woorden
-
-

Als particulier en organisatie ben je verplicht om voorafgaand aan graafwerkzaamheden kabels en leidingen te lokaliseren. Dit is de vervolgstap na het doen van een Klic-melding. Dit houdt in dat je op basis van een Klic-melding gaat kijken waar de kabels en leidingen praktisch gezien liggen in de grond. Klic App geeft namelijk informatie over de ligging van kabels en leidingen die op die locatie aanwezig zijn. Dit is verplichte middel om kabels en leidingen te lokaliseren. Zo voorkom je dat je tijdens het graven een kabel of leiding raakt en dat kan gevaarlijke situaties en hoge kosten met zich meebrengen.

Let op dat géén van onderstaande lokalisatie-methoden een vervanging zijn van de Klic-melding. Je bent wettelijk verplicht een Klic-melding te doen en daarnaast kabels en leidingen nogmaals praktisch te lokaliseren:

  • Voorsteken
  • Proefgaten
  • Proefsleuven
  • Prikstok en spuitlans
  • Scantechnieken waaronder radiodetectie, GPR, puls inductie

Maar wat moet je doen als de Klic-melding niet klopt met de daadwerkelijke locatie van kabels en leidingen?

Klic-melding controleren

Als eerste is het belangrijk om de melding goed te controleren. Zijn alle gegevens juist ingevuld? Is de locatie van de graafwerkzaamheden wel correct? Zijn alle kabel- en leidingeigenaren wel vermeld? Als de Klic-melding niet klopt, is het belangrijk om contact op te nemen met de betrokken partijen. Dit zijn de kabel- en leidingeigenaren. Zij kunnen je meer informatie geven over de locatie van de kabels en leidingen. Door goed met elkaar te communiceren, kun je ervoor zorgen dat de graafwerkzaamheden veilig en efficiënt worden uitgevoerd.

Afwijkende situatie bij kabels en leidingen

Een afwijkende situatie treedt op wanneer er kabels en leidingen niet binnen 1 meter (horizontaal) van de Klic-melding liggen, een niet gevonden kabel en leiding lokaliseren, of het aantreffen van een onbekende kabel en leiding. In dit soort situaties is het belangrijk dit als grondroerder snel te melden bij het Kadaster. Na de afwijkende situatie melding, kan de grondroerder verdergaan met de graafwerkzaamheden nadat het risicogebied en werkmethode zijn bepaald. Als gevolg van de afwijkende situatie melding, zal de netbeheerder de gelokaliseerde kabel of leiding opeisen. Zo niet, dan zal de gemeente de gelokaliseerde kabel of leiding registreren als weesleiding. 

Een nieuwe Klic-melding aanvragen

Als de oorspronkelijke Klic-melding niet klopt, kun je een nieuwe Klic-melding aanvragen. Dit is vooral belangrijk als de locatie van de graafwerkzaamheden is gewijzigd of als er nieuwe kabel- en leidingeigenaren bij zijn gekomen. Door een Klic-melding te doen, krijg je actuele informatie over de aanwezige kabels en leidingen op de nieuwe locatie.

Meer weten of veilig graven? Lees dan het kennisartikel over het veilig graven nabij kabels en leidingen

Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren