Hoe werkt opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
Opstalrecht
414 woorden
-
-

Hoe werkt opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel? Een gedeelte van perceel (de eigendom) kan belast zijn met een recht van opstal. De grondeigenaar zal bij het gebruik van zijn eigendom voortaan rekening moeten houden met de (eigendoms)rechten van degene die een recht van opstal heeft (opstaller). Ontdek in dit artikel hoe dit exact werkt.

Voorbeeld opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel

In de notariële akte van vestiging kunnen aan de opstaller beperkingen worden opgelegd tot het gebruiken, aanbrengen en wegnemen van gebouwen, werken en beplantingen. (5:102 BW). Men kan dus ook afspreken dat slechts een deel van het met opstal belaste perceel gebruikt zal worden door de opstaller. Vaak wordt hiertoe ter verduidelijking een tekening aan de akte gehecht waarin dat specifieke deel wordt aangegeven.

Men kan dus overeenkomen dat er een opstalrecht nutsvoorzieningen, maar dat slechts een deel van het belaste perceel hiertoe gebruikt mag worden. Bijvoorbeeld een strook grond van 100 meter lang en twee meter breed. Ontdek in ons artikel meer over opstalrecht nutsvoorzieingen

Wat is opstalrecht?

Met een opstalrecht, ook wel zakelijk recht van opstal genoemd, kun je in of op andermans onroerend goed gebouwen, beplanting of andere zaken in eigendom hebben of krijgen. Het vestigen van een opstalrecht werd en wordt veel toegepast ten behoeve van het aanbrengen en in stand houden van nutsvoorzieningen. Meer weten over het opstalrecht? Lees dan het kennisartikel over opstalrecht

Kenmerken van Nederlands recht

Een belangrijk kenmerk van het Nederlandse recht is de tweedeling tussen roerende en onroerende zaken (3:3 BW). De grond is een onroerende zaak. Echter ook gebouwen, kabels, leidingen en beplanting die duurzaam met deze grond verenigd zijn gelden als onroerend.

Natrekking

De wet bepaalt ook dat eigendom van de grond tevens de gebouwen en werken omvat, die op of in deze grond aanwezig zijn. In de praktijk betekent dit dus dat wanneer je bijvoorbeeld een huis bouwt op de grond van iemand anders, dit huis eigendom wordt van de grondeigenaar. Dit wordt ‘natrekking’ genoemd (5:20 lid 1 jo 3:3 jo 5:3 BW).

Om deze natrekking te voorkomen dient men een opstalrecht te vestigen. Het opstalrecht voorkomt dat de grondeigenaar eigenaar wordt van een op de grond gebouwde woning of andere zaken. De eigendom van de woning wordt door het opstalrecht als het ware afgesplitst van de eigendom van de grond.

Ontstaan van opstalrecht

Het opstalrecht ontstaat in beginsel door vestiging, hiervoor zal men een notaris moeten inschakelen voor het opmaken van een notariële akte. De notaris zorgt vervolgens voor inschrijving in de openbare registers. De openbare registers zijn via het Kadaster te raadplegen.

Wil je meer informatie over opstalrecht nutsvoorzieningen? Lees in ons kennisartikel meer wat de opstalrecht nutsvoorzieningen inhoudt

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren