Om veilig te graven nabij leidingen van Vitens, heeft Vitens tips geformuleerd. Zo kun je veilig en efficiënt werken en graafschade voorkomen. In dit artikel ontdek je de verschillende tips die Vitens je graag mee geeft voordat je gaat graven.
Je moet een Klic-melding doen wanneer je machinaal gaat graven (mechanisch grondroeren). Dit is wettelijk verplicht (WIBON, voormalig WION) en geldt voor bedrijven én particulieren. Het maakt hierbij niet uit hoe diep er gegraven wordt. Door het doen van een Klic-melding draag je bij aan het voorkomen van graafschade en gevaarlijke situaties in de omgeving. Daarnaast draag je bij aan de veiligheid van de graver.
Lokaliseer kabels en leidingen op tekening door middel van voorzichtig voorsteken. Vitens raadt het aan om de gevonden kabels en leidingen zichtbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld door voorzichtig voor te steken.
Wettelijk gezien is het verplicht om de werkelijke ligging van kabels en leidingen te verifiëren voor aanvang van de graafwerkzaamheden. Dit kan middels proefsleuven.
De CROW 500-richtlijn gaat over het voorkomen van graafschade aan kabels en leidingen. Door de richtlijnen van onderstaande vijf fases aan te houden tijdens het gehele graafproces, is de kans op een succesvol en schadevrij graafproces het grootst.
Meer weten over de CROW 500? Lees dan dit artikel.
AC leiding moet je niet ondergraven en laten verzakken. Want dan gaat deze zeker scheuren en heb je een lekkage. Je moet de AC buis ook niet raken met de bak van de graafmachine ook dan is er een grote kans op lekkage. Waterbedrijven zorgen voor het verwijderen van AC-leidingen.
Stempelen van waterleidingen zorgt voor een extra steun aan de waterleiding. Leidingen kunnen worden opgevangen door middel van stempelen. Haal daarom bij het graven bij bochten of T-stukken geen stempelconstructies weg. Je loopt het risico dat een bocht of T-stuk van de leiding schiet.
Er is sprake van een afwijkende ligging als duidelijk is dat de werkelijke ligging van het net afwijkt van de gegevens die op de verstrekte tekeningen staan. Meld deze afwijkende ligging altijd. Hiermee voorkom je graafschade. Volgens de Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken (WIBON) moet je als grondroerder afwijkende situaties altijd melden.
Een Eis-voorzorgsmaatregel is een extra melding (waarschuwing) vanuit de netbeheerder. De melding gaat over een belangrijke kabel of leiding in de grond. De netbeheerder wil op die manier in contact komen met degene die gaat graven (de grondroerder). Eventueel worden met de grondroerder extra afspraken gemaakt om graafschade aan deze belangrijke kabels of leidingen te voorkomen. Is een Eis-voorzorgsmaatregel van toepassing op de graaf- of calamiteitmelding? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de beheerder en meld wanneer de graafwerkzaamheden beginnen.
Stop met de uitvoering van de graafwerkzaamheden als de situering van netonderdelen niet duidelijk of twijfelachtig is. Neem geen onnodige risico’s en neem contact op met Vitens of het desbetreffende waterbedrijf.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!