Het netwerkbedrijf Eneco NetBeheer kreeg een nieuwe naam, Stedin. Op 1 februari 2017 stoot Eneco het netbedrijf Stedin daadwerkelijk af. Stedin heeft een omzet van ongeveer 1 miljard euro, waardoor een kleiner en kwetsbaarder Eneco achterblijft met gascentrales, windparken en duurzame projecten. Meer weten over de kerntaken van Stedin? Lees dan het kennisartikel.
De overkoepelende organisatie van Stedin is de Stedin Groep en de eigenaar daarvan is de Stedin Holding N.V. Dus de Stedin Groep, met aan het hoofd Stedin Holding N.V., bestaat uit de elektriciteits- en gasnetbeheerders Stedin en Enduris die werkzaam zijn in een groot deel van Zuid-Holland, in de provincies Utrecht en Zeeland en in delen van Noord-Holland en Friesland. Daarnaast biedt de groep dienstverlening op het gebied van elektriciteits- en gasinfrastructuur onder de naam DNWG. Ondek hier meer over hoe Stedin samenwerkt met de overheid en provincies.
Stedin heeft een publieke taak, het beheren van gas- en elektriciteitsnetwerken. Het bedrijf heeft een monopolie en daarom heeft de overheid de Energiekamer van de ACM als toezichthouder aangesteld. Hier vind je wat de ACM is.
Stedin heeft 44 aandeelhouders Dit zijn 44 Nederlandse gemeenten. Met deze aandeelhouders kan Stedin Groep zich richten op de realisatie van de strategie. De aandeelhouderscommissie (AHC) bestaat uit negen leden die alle 44 aandeelhouders van Stedin vertegenwoordigen. De leden van de AHC zijn Rotterdam, Den Haag, Dordrecht, Delft, Lansingerland, Molenlanden, Achtkarspelen, Nissewaard en Uithoorn.
Gemeente Rotterdam heeft het grootste aandeel in Stedin Holding N.V. Op plek twee volgt Den Haag en op de derde plek staat Gemeente Den Haag. Vervolgens zijn er dus 41 andere gemeente die een kleiner belang hebben in Stedin.
Binnen zes maanden na het einde van een boekjaar organiseert Stedin Holding N.V. een algemene vergadering van aandeelhouders (AvA). Als de raad van commissarissen of de raad van bestuur dat nodig vindt, kunnen extra vergaderingen worden gehouden. De agenda van de AvA wordt vastgesteld door de raad van bestuur en de raad van commissarissen van Stedin.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!