Een Klic-melding is een melding die door grondroerders verplicht gedaan moet worden als er ergens in de openbare ruimte graafwerkzaamheden uitgevoerd gaan worden. De melding kan digitaal aangevraagd worden bij het Kadaster of een commerciële partij. KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. In Nederland zijn er verschillende aanbieders waar je als grondroerder een Klic-melding kan aanvragen. Ontdek hier alles over Klic-meldingen.
Het Kadaster registreert boven de grond gegevens van woningen, schepen, luchtvaartuigen, percelen en wegen. Onder de grond doet het Kadaster dat voor netwerken van kabels en leidingen. Naast het Kadaster zijn er ook meerdere commerciële partijen waar een Klic-melding aangevraagd kan worden.
Er bestaan drie verschillende soorten Klic-meldingen:
Met een graafmelding mag je als grondroerder graafwerkzaamheden verrichten. Als je als grondroerder machinaal gaat graven ben je verplicht om minimaal drie dagen voorafgaand aan de graafwerkzaamheden een Klic-melding aan te vragen. Zo'n Klic-melding kun je aanvragen bij bijvoorbeeld KLIC APP. Ook zitten er restricties aan de afmeting van de gebiedsinformatie. De afmeting van een graafmelding mag maximaal 500 x 500 meter zijn.
Met een oriëntatiemelding mag je als grondroerder geen graafwerkzaamheden verrichten. Vaak wordt een oriëntatiemelding aangevraagd in het voortraject van een project. Op die manier kan de grondroerder zien waar alle kabels en leidingen liggen en op basis daarvan een plan maken. De maximale afmetingen van een orientatiemelding zijn 2500 x 2500 meter. Een stuk groter dan een graafmelding dus! Lees hier meer over het verschil tussen een Klic-melding en Orientatie melding.
Tot slot de calamiteitenmelding. Aan een calamiteitenmelding zitten de meeste restricties. Een calamiteitenmelding mag alleen aangevraagd worden als er persoonlijk letsel, milieuschade of economische schade kan ontstaan en er direct gestart moet worden met graven. Daarnaast moet een calamiteitenmelding altijd afgemeld worden bij de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (voorheen Agentschap Telecom) oftewel de politie van de ondergrond. De afmetingen van een calamiteitenmelding mogen maximaal 500 x 500 bedragen. Lees hier meer informatie over het verschil tussen een calamiteitenmelding en Klic-melding.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!