Klic Melding of Oriëntatie Melding?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
Graafmelding
413 woorden
-
-

Klic Melding of oriëntatie melding? Er is een daadwerkelijk verschil tussen een oriëntatie melding of een klic melding. De overeenkomst is dat je met een Klic-melding en een oriëntatie melding gegevens ontvangt over de kabels en leidingen onder de grond. Hier kom je er achter of je Klic-melding moet doen of juist een oriëntatie melding.

Wanneer Klic-melding of orïentatie melding?

Oriëntatie melding: Ben je nog aan het oriënteren en start je de komende 20 werkdagen nog niet met graafwerkzaamheden? Vraag dan een oriëntatie melding aan. De naam spreekt voor zich en is dus alleen bedoeld voor oriëntatie.

Klic melding: Ga je daadwerkelijk graven, vraag dan een Klic-melding aan. Ook als je al eerder een oriëntatie melding hebt gedaan. 

Wanneer je een Klic-melding hebt ontvangen, dan is deze 20 werkdagen geldig. Dit betekent dat je binnen 20 werkdagen moet starten met de graafwerkzaamheden. Vervolgens blijft deze geldig zolang de grond open is of als er een hek om het werkgebied staat en je kan aantonen dat er niemand anders op dit terrein komt.

Vraag de Klic-melding ook niet te laat aan, netbeheerders hebben 2 werkdagen de tijd om alle gegevens aan te leveren. Het zou vervelend zijn als de Klic-melding nog niet binnen is en je daarom nog niet mag starten met de werkzaamheden. Wees daarom op tijd en vraag snel de Klic-Melding aan

Overeenkomst tussen oriëntatie melding en Klic-melding

Zowel bij een Klic-melding als een oriëntatie melding ontvang je de gegevens over de kabels en leidingen die zich in dat gebied onder de grond bevinden. Je ontvangt dus dezelfde informatie, alleen is een oriëntatie melding puur ter oriëntatie. Op deze pagina vind je alle overeenkomsten op een rijtje. 

Verschillen tussen oriëntatie melding en Klic-melding

Zodra je machinaal gaat graven is het verplicht een Klic-melding te doen. Dit wordt ook wel een graafmelding genoemd. In beide gevallen ontvang je ook de contactgegevens van de netbeheerders die eigenaar zijn van de kabels en leidingen in dat gebied.

Een ander verschil is dat je een oriëntatie melding kunt aanvragen voor een gebied van maximaal 2500 x 2500 meter, terwijl een Klic-melding maximaal 500 x 500 meter omvat. Is je graafgebied groter? Vraag dan een tracémelding bij je Klic. Het gebied wordt hierbij opgedeeld in meerdere Klic-meldingen. Een oriëntatie melding is vooral bruikbaar bij vooronderzoek, terwijl je bij een Klic-melding aangeeft wat het graafgebied is en je binnenkort start met graven.

Let op: bij een Klic-melding kan er sprake zijn van een eis voorzorgsmaatregel (EV) bij kabels of leidingen met een gevaarlijke inhoud. Bij een Klic-melding moet je deze EV eerst afhandelen met de betreffende netbeheerder voor je mag starten met graven.

Lees hier meer informatie over de verschillen tussen een Klic-melding en een oriëntatie melding. 

GOconnectIT
GOconnectIT
0857733650
Nieuwegein, Nederland
kabels- en leidingen
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren