Wat is het verschil tussen KLIC-oriëntatie en KLIC-melding? Het verschil tussen een Klic-oriëntatie en een Klic-melding zit in het moment van aanvragen. Een Klic-melding vraag je aan een paar dagen voor je gaat graven. De Klic-melding is twintig werkdagen geldig. Wil je al wel weten waar kabels en leidingen liggen, maar ga je nu (nog) niet graven? Dan kun je een oriëntatiemelding aanvragen. Vraag hier beide meldingen aan.
Er zijn meerdere verschillen tussen de twee soorten graafmeldingen. Maar toch zijn er ook overeenkomsten. Eén van de belangrijkste overeenkomsten tussen een KLIC-oriëntatie melding en een Klic-melding is dat je bij beide liggingsgegevens van kabels en leidingen ontvangt. Zowel bij een Klic-melding als een oriëntatiemelding ontvang je de gegevens over de kabels en leidingen die zich in dat gebied in de grond bevinden. Ga je binnenkort al graven? Lees dan hier hoe je het beste kunt werken nabij kabels en leidingen.
Je ontvangt dus precies dezelfde informatie, alleen is een oriëntatiemelding puur ter oriëntatie. De naam zegt het al. Je mag dus niet gaan graven als je alleen een oriëntatiemelding hebt gedaan. Zodra je machinaal gaat graven is het verplicht een Klic-melding te doen, dit wordt ook wel een graafmelding genoemd. In beide gevallen ontvang je ook de contactgegevens van de netbeheerders die in dat gebied kabels of leidingen hebben liggen.
Een ander verschil is dat een Klic-melding maximaal 500 x 500 meter mag zijn. Terwijl je een Oriëntatieverzoek kunt aanvragen voor een gebied van maximaal 2500 x 2500 meter. Ga je graven in een groter gebied? Vraag dan een Klic-melding aan voor een tracé. Het gebied wordt hierbij opgedeeld in meerdere Klic-meldingen.
Een oriëntatiemelding is dus vooral handig bij vooronderzoek, terwijl je bij een Klic-melding aangeeft wat het graafgebied is en daadwerkelijk snel start met graven. Wil je meer informatie ontvangen over de ruimte om het graafpolygoon heen? Vraag dan een informatiepolygoon aan bij je Klic-melding.
Let op: bij een Klic-melding kan er sprake zijn van een eis voorzorgsmaatregel (EV) bij kabels of leidingen met een gevaarlijke inhoud. Bij een Klic-melding moet je deze EV eerst afhandelen met de betreffende netbeheerder voor de mag graven. Dit is ook een reden om een oriëntatiemelding aan te vragen wanneer je niet gaat graven, maar alleen even wil weten wat er nou eigenlijk onder de grond ligt.
Wil je meer weten over de verschillen tussen een Klic-Melding en een Orientatiemelding? Klik dan hier.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!