Wat is Elektriciteitswet?

Particulieren, Bedrijven
Informatief
Elektriciteitswet
468 woorden
-

Het elektriciteitsnet functioneert binnen de kaders van de Elektriciteitswet. In deze wet is dat de exploitatie van het elektriciteitsnet plaatsvindt door onafhankelijke netbeheerorganisaties (de netbeheerder) die daarvoor een vergunning hebben van de minister en het net in eigendom hebben. Je leest hier meer over wat de elektriciteitswet inhoudt.

In de wet staat dat netbeheerorganisaties geen (commerciële) banden mogen hebben met energieleveranciers. Producenten en leveranciers van of handelaar in energie worden niet aangewezen als netbeheerder. De wet stelt dat een netbeheerder moet beschikken over een doeltreffend systeem voor de beheersing van de kwaliteit van zijn transportdienst en over voldoende capaciteit voor het transport van elektriciteit om te voorzien in de totale behoefte aan elektriciteit in zijn verzorgingsgebied.

Elektriciteitswet netbeheerders

De netbeheerders staan onder toezicht van de overheid, die dit toezicht uitvoert via de Energiekamer, onderdeel van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Dit toezicht houdt rekening met het belang van de bevordering van een elektriciteitsmarkt, die niet-discriminatoir en transparant is en die zich kenmerkt door daadwerkelijke mededinging en een doeltreffende marktwerking.

Hoofdtransportnet is van overheid

In de Elektriciteitswet is geregeld dat het hoofdtransportnet in handen is van de overheid. Dit landelijk hoogspanningsnet omvat de netten die bestemd zijn voor transport van elektriciteit op een spanningsniveau van 110 kV of hoger. Ook het landsgrensoverschrijdende net op een spanningsniveau van 500 V of hoger is in handen van de overheid.

Levering van een aansluiting op het elektriciteitsnet

Wat betreft de levering van een aansluiting op het elektriciteitsnet stelt de wet dat de netbeheerder verplicht is degene die daarom verzoekt te voorzien van een aansluiting op het door hem beheerde net. De netbeheerder verstrekt degene die om een aansluiting op het net verzoekt een gedetailleerde en volledige opgave van de uit te voeren werkzaamheden en de daarmee samenhangende kosten.

De netbeheerder van een elektriciteitsnetwerk heeft daarmee een aansluitplicht, waarbij de aansluiting binnen een in de wet omschreven ‘redelijke’ termijn moet plaatsvinden.

Wet Onafhankelijk Netbeheer (WON)

In het verlengde van de genoemde scheiding tussen de netbeheerder en de leverancier van de energie is een Wet onafhankelijk netbeheer (WON), ook wel Splitsingswet genoemd van kracht. Hierin zijn de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet gewijzigd. Deze WON stelt nadere regels voor de onafhankelijkheid van Inleiding Kabels & leidingen 104 de netbeheerders voor elektriciteit en gas.

Daarnaast krijgt de beheerder van het landelijk hoogspanningsnet de taak alle elektriciteitsnetten met een spanningsniveau van 110 kV en hoger te beheren. Deze wet betreft een structuurmaatregel die de laatste vormt van een hele reeks ‘onafhankelijkheidsmaatregelen’ Met deze maatregel is de onafhankelijkheid van het netbeheer ten opzichte van productie, levering en handel structureel geborgd.

Geïnteresseerd in theorie over kabels en leidingen? Download dan het Boek Inleiding Kabels en Leidingen van het COB. Het COB is een netwerkorganisatie gericht op het verzamelen, ontwikkelen en ontsluiten van kennis over en gerelateerd aan ondergronds ruimtegebruik.

Heb je verder interesse in andere wetgeving? Lees dan hier meer over de drinkwaterwet en hier meer over de Gaswet. 

COB
COB
085 4862 410
Van der Burghweg 2, 2628 CS Delft, Nederland
-
View profile
Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren