Het gasnet functioneert binnen de kaders van de Gaswet. Hierin is geregeld dat - net als bij elektriciteit - de exploitatie van het gasnet door onafhankelijke netbeheerorganisaties plaatsvindt, die daarvoor een vergunning hebben van de minister en het net in eigendom hebben. Ontdek in dit artikel een korte uitleg over de Gaswet.
Netbeheerorganisaties mogen geen (commerciële) banden hebben met energieleveranciers. Zij staan eveneens onder toezicht van de Energiekamer, onderdeel van de NMA. De netbeheerder van het gasnet is verantwoordelijk voor de veiligheid van de leidingen
De Gaswet kent geen aansluitplicht; voor bijvoorbeeld elektriciteit, drinkwater en telecommunicatie bestaat een aansluitplicht wel. Er zijn uiteraard uitzonderingen op de aansluitplicht. Je vindt deze en de volledige Gaswet wetten.overheid.nl.
Om verwarring te voorkomen is er natuurlijk nog een andere Gaswet. Maar dit is de Algemene Gaswet ook wel idealegaswet. Dit wordt ook wel de wet van Boyle en Gay-Lussac of universele gaswet genoemd. De algemene gaswet wordt vaak als volgt genoteerd:
pV = nRT
Hierin staan p, T en V voor de druk, absolute temperatuur en volume. n staat voor de hoeveelheid gas uitgedrukt in mol en R voor de gasconstante.
Geïnteresseerd in theorie over kabels en leidingen? Download dan het Boek Inleiding Kabels en Leidingen van het COB. Het COB is een netwerkorganisatie gericht op het verzamelen, ontwikkelen en ontsluiten van kennis over en gerelateerd aan ondergronds ruimtegebruik.
Heb je verder interesse in andere wetgeving? Lees dan hier meer over de drinkwaterwet en hier meer over de Elektriciteitswet.
Stel hier jouw vraag over grondroeren, dan beantwoorden wij jou deze persoonlijk zo snel mogelijk!