Alle uitleg over Wetten & Richtlijnen op één plek. Op ikgagraven.nl vind je uitleg, voorbeelden en tips over alle wetten en richtlijnen op het gebied van kabels, leidingen en grondroeren. Van de CROW, WIBON tot en met Opstalrecht. Ontdek het nu
GOconnectIT
Waarom Kadaster Klic-melding?
De belangrijkste reden om een Kadaster Klic-melding te doen is om graafschade te voorkomen. Op een Klic-melding zie je waar volgens het Kadaster kabels en leidingen liggen en waarschuw je de betreffende netbeheerders dat je in dit gebied van plan bent machinaal te graven. In dit artikel lees je de uitleg waarom je een KLIC melding moet aanvragen.
GOconnectIT
Wat is het stappenplan voor de WIBON?
In het stappenplan voor de WIBON nemen wij je mee bij welke stappen je moet doorlopen om aan de WIBON te voldoen. Dit geldt voor de netbeheerders. De netbeheerder is de term voor een onafhankelijk nutsbedrijf dat een transportnetwerk voor energie beheert. Bekijk het artikel om er achter te komen hoe jij als netbeheerder aan de WIBON kan voldoen.
GOconnectIT
Wat is het verschil WION en WIBON?
Sinds 2008 is WION de WIBON geworden. De wet die sinds 2008 richtlijnen gaf voor zorgvuldig graven, de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION, ook wel grondroerdersregeling), is veranderd en heet nu Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken: WIBON. In dit artikel ontdek je de verschillen en overeenkomsten tussen de twee.
GOconnectIT
Wat is de WION?
De WION (Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netwerken) is de voorganger van de huidige WIBON wetgeving. Een ander woord voor de WION is de grondroerdersregeling. Het doel van de WION is het voorkomen van gevaar en economische schade door beschadiging van ondergrondse kabels of leidingen. In dit artikel leggen wij je uit wat de WION inhoudt met bijbehorende begrippen.
GOconnectIT
Wat zegt de WIBON over een weesleiding?
Volgens de WIBON moet een melding worden gemaakt bij het Kadaster wanneer een weesleiding (niet-geregistreerde leiding) wordt aangetroffen. Artikel 20 van de WIBON (voorheen artikel 17 van de WION) voorziet in een procedure indien een grondroerder een kabel of leiding aantreft waarvan de ligging niet via het Kadaster is geregistreerd. Omdat in die gevallen de eigenaar niet direct kan worden achterhaald, spreekt men over een weesleiding. Ontdek alles over WIBON en weesleidingen in dit artikel.
GOconnectIT
Wat is het stappenplan voor C5P of CROW 500 Proof?
Het stappenplan voor CROW 500 Proof (afgekort C5P) bestaat uit de Check & Go kaart. In dit document staat welke stappen initiatiefnemers, ontwerpers, grondroerders en beheerders moeten nemen om schade aan kabels en leidingen te voorkomen. Ontdek in dit artikel welke stappen jij kunt zetten voor de CROW 500.

Meer info

Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren