Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
Onder machinaal graven worden alle graafwerkzaamheden verstaan waarbij de bodem op een gemechaniseerde wijze wordt geroerd. Het wordt ook wel mechanische grondroering genoemd. Op deze pagina vind je precies wat onder machinaal graven valt.
Wat is NEN 3650/3651? De NEN 3650 bevat veiligheidseisen voor buisleidingsystemen die ertoe moeten leiden dat ondergrondse buisleidingsystemen veilig voor mens, milieu en goederen. En de NEN 3651 bevat regels voor buisleidingen en buisleidingsystemen die
waterstaatswerken kruisen of in de lengterichting er in, op, onder of langs liggen. Ontdek hier alles over de twee normen.
Wat is NEN 7171-1/NPR 7171-2? De norm NEN 7171-1 en de praktijkrichtlijn NPR 7171-2 geven respectievelijk de criteria voor de ligging van kabels en leidingen in de straat en een beschrijving van het proces om te komen tot die ligging. Zij gaan uitdrukkelijk niet over leidingenmet gevaarlijke stoffen. Ontdek hier wat de NEN 7171-1/NPR 7171-2 inhoudt en wat de verschillen zijn tussen de norm en praktijkrichtlijn.
Wat is opstalrecht nutsvoorziening? In het verleden zijn vaak opstalrechten gevestigd voor het aanleggen van nutsvoorzieningen. Met een opstalrecht kun je in of op andermans onroerend goed gebouwen, beplanting of andere zaken in eigendom hebben of krijgen. Ander woord voor opstalrecht is zakelijk recht van opstal. Ontdek hier alles over opstalrecht nutsvoorziening.
Indien de weesleiding opgeruimd moet worden, dan dient men een procedure te volgen. Een weesleiding kan bijvoorbeeld opgeruimd worden vanwege werkzaamheden. Dan is het verstandig dat de initiatiefnemer of grondroerder zich maximaal inspant om de eigenaar te achterhalen. In dit artikel leggen wij jou uit hoe de procedure weesleiding werkt.
Wet- en regelgeving omtrent telecommunicatie is geregeld in de
Telecommunicatiewet. In deze wet is vastgelegd dat iedere partij zich kan
registreren als eigenaar van een telecommunicatienetwerk, wanneer sprake is van
een openbaar elektronisch communicatienetwerk dat geheel of hoofdzakelijk dient
voor het aanbieden van openbare elektronische communicatiediensten. Hieronder
wordt ook het verspreiden van programma’s aan het publiek verstaan. Ontdek meer over de Telecommunicatiewet in dit artikel.
Wat is Wet Gemeentelijke Watertaken? Samen met een aantal andere wetten draait de wet verankering en bekostiging van gemeentelijke watertaken draait om de afvoer van afval, hemel- en grondwater via rioleringen. Het gaat om de Wet verankering en bekostiging van gemeentelijke watertaken, de Gemeentewet, de Wet op de waterhuishouding
en de Wet milieubeheer. Je ontdekt hoe het zit in dit artikel.
Volgens de WIBON moet een melding worden gemaakt bij het Kadaster wanneer een weesleiding (niet-geregistreerde leiding) wordt aangetroffen. Artikel 20 van de WIBON (voorheen artikel 17 van de WION) voorziet in een procedure indien een grondroerder een kabel of leiding aantreft waarvan de ligging niet via het Kadaster is geregistreerd. Omdat in die gevallen de eigenaar niet direct kan worden achterhaald, spreekt men over een weesleiding. Ontdek alles over WIBON en weesleidingen in dit artikel.
Er zijn kosten verbonden aan het doen van een Klic-melding. De Klic-melding Kadaster kosten zijn op dit moment 11,50 euro. Er wordt geen BTW in rekening gebracht door het Kadaster. Vanaf 1 juli 2021 zijn de prijzen aangepast van 15,00 euro naar 13,50 euro en vervolgens verlaagd naar 11,50 euro. Particuliere en zakelijke aanvragers betalen hetzelfde bedrag voor een Kadaster Klic-melding.