Alle uitleg over Wetten & Richtlijnen op één plek. Op ikgagraven.nl vind je uitleg, voorbeelden en tips over alle wetten en richtlijnen op het gebied van kabels, leidingen en grondroeren. Van de CROW, WIBON tot en met Opstalrecht. Ontdek het nu
GOconnectIT
Wat is het verschil tussen KLIC-oriëntatie en Klic-melding?
Wat is het verschil tussen KLIC-oriëntatie en Klic-melding? Het verschil tussen een Klic-oriëntatie en een Klic-melding zit in het moment van aanvragen. Een Klic-melding vraag je aan een paar dagen voor je gaat graven. De Klic-melding is twintig werkdagen geldig. Wil je al wel weten waar kabels en leidingen liggen, maar ga je nu (nog) niet graven? Dan kun je een oriëntatiemelding aanvragen. Ontdek alles over graafmeldingen op ikgagraven.nl.
GOconnectIT
Hoe zit het met persoonlijk recht van overpad?
Een persoonlijk recht van overpad is een afspraak tussen partijen dat een of beide partijen toegang hebben tot een perceel via het eigendom van de ander. Deze afspraak geldt alleen tussen de bij de afspraak betrokken partijen of personen. Het is daarom een relatief recht. In dit artikel leggen wij jou uit hoe dit exact werkt.
GOconnectIT
Wat is CROW 500?
De CROW 500-richtlijn gaat over het voorkomen van graafschade aan kabels en leidingen. Deze richtlijn is sinds 2017 op vrijwillige basis van kracht maar wordt vanaf 1 januari 2022 verplicht voor grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte. In dit artikel vertellen wij jou uitgebreid wat de CROW 500 voor jou inhoudt.
GOconnectIT
Is het recht van opstal een relatief recht?
Is het recht van opstal een relatief recht? Nee, het recht van opstal is geen relatief recht. Recht van opstal is te beschouwen als een eigendomsrecht. Het vestigen van een opstalrecht is en wordt veel toegepast voor het aanbrengen en in stand houden van kabel- en leidingnetten. Met een opstalrecht, ook wel zakelijk recht van opstal genoemd, kun je in of op andermans onroerend goed gebouwen, beplanting of andere zaken in eigendom hebben of krijgen. Ontdek alles hierover nu in dit artikel.
GOconnectIT
Is een Klic-melding gratis?
Nee, een klic melding is niet gratis. Je moet altijd betalen als je een klic melding maakt. De prijs per klic melding varieert tussen de 13,50€ en €84,42 per klic melding. De melding kan digitaal aangevraagd worden bij het Kadaster of een commerciële partij. Dus klic melding is niet gratis, maar er zijn wel verschillende prijzen die gehanteerd worden. Ga je als grondroerder voor de laagste prijs of kies je toch voor een partij die extra services verleend? Aan jou als grondroerder de keuze.
GOconnectIT
Hoe werkt opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel?
Hoe werkt opstalrecht nutsvoorzieningen op gedeelte van perceel? Een gedeelte van perceel (de eigendom) kan belast zijn met een recht van opstal. De grondeigenaar zal bij het gebruik van zijn eigendom voortaan rekening moeten houden met de (eigendoms)rechten van degene die een recht van opstal heeft (opstaller). Ontdek in dit artikel hoe dit exact werkt.
GOconnectIT
Wat is het verschil tussen zakelijk recht en persoonlijk recht?
Wat is het verschil tussen zakelijk recht en persoonlijk recht? Het verschil tussen zakelijk recht en persoonlijk recht verschilt dat een persoon een aanspraak verleent op een prestatie. Een zakelijk recht is juist een zaak of een ander goed. Ontdek op deze pagina alles over zakelijk & persoonlijk recht.
GOconnectIT
Wat is een Klic-melding?
Een Klic-melding is een melding die door grondroerders verplicht gedaan moet worden als er ergens in de openbare ruimte graafwerkzaamheden uitgevoerd gaan worden. De melding kan digitaal aangevraagd worden bij het Kadaster of een commerciële partij. KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. In Nederland zijn er verschillende aanbieders waar je als grondroerder een Klic-melding kan aanvragen. Ontdek hier alles over KLIC-meldingen.
GOconnectIT
Wat is Kadaster Klic Oriëntatie?
Met een Kadaster Klic Oriëntatie melding krijg je gebiedsinformatie over de ligging van kabels en leidingen op de plek waar je van plan bent te gaan graven. Een oriëntatieverzoek mag je alleen doen als voorbereiding voor graafwerkzaamheden. Met de informatie die je krijgt naar aanleiding van een oriëntatieverzoek mag je niet graven. Ontdek op deze pagina wat een oriëntatiemelding inhoudt.

Meer info

Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren