Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
Wat is Wet Gemeentelijke Watertaken? Samen met een aantal andere wetten draait de wet verankering en bekostiging van gemeentelijke watertaken draait om de afvoer van afval, hemel- en grondwater via rioleringen. Het gaat om de Wet verankering en bekostiging van gemeentelijke watertaken, de Gemeentewet, de Wet op de waterhuishouding
en de Wet milieubeheer. Je ontdekt hoe het zit in dit artikel.
Wet- en regelgeving omtrent telecommunicatie is geregeld in de
Telecommunicatiewet. In deze wet is vastgelegd dat iedere partij zich kan
registreren als eigenaar van een telecommunicatienetwerk, wanneer sprake is van
een openbaar elektronisch communicatienetwerk dat geheel of hoofdzakelijk dient
voor het aanbieden van openbare elektronische communicatiediensten. Hieronder
wordt ook het verspreiden van programma’s aan het publiek verstaan. Ontdek meer over de Telecommunicatiewet in dit artikel.
Het gasnet functioneert binnen de kaders van de Gaswet. Hierin is geregeld
dat - net als bij elektriciteit - de exploitatie van het gasnet door onafhankelijke
netbeheerorganisaties plaatsvindt, die daarvoor een vergunning hebben van de
minister en het net in eigendom hebben. Ontdek in dit artikel een korte uitleg over de Gaswet.
Het elektriciteitsnet functioneert binnen de kaders van de Elektriciteitswet. In deze
wet is dat de exploitatie van het elektriciteitsnet plaatsvindt door onafhankelijke
netbeheerorganisaties (de netbeheerder) die daarvoor een vergunning hebben
van de minister en het net in eigendom hebben. Je leest hier meer over wat de elektriciteitswet inhoudt.
De Drinkwaterwet, die de oude Waterleidingwet uit 1957 vervangt, biedt de
kaders waarbinnen de drinkwatervoorziening in ons land is geregeld. Deze wet
omvat regels en kaders voor een duurzame veiligstelling van de drinkwatervoorziening en legt ook de taken van drinkwaterbedrijven vast. Ontdek in dit artikel alles over drinkwaterwet.
Binnen de infrabranche, heeft het "Witte Boekje" een andere betekenis. Het Witte Boekje zijn de Technische Voorschriften voor kabels en leidingen langs, onder en boven de spoorwegen. Hierin staan de vergunningvereisten voor kruisende en parallelle kabels en leidingen in de buurt van een spoorweg. Ontdek hier alles over het Witte Boekje.
Wat is NEN 3650/3651? De NEN 3650 bevat veiligheidseisen voor buisleidingsystemen die ertoe moeten leiden dat ondergrondse buisleidingsystemen veilig voor mens, milieu en goederen. En de NEN 3651 bevat regels voor buisleidingen en buisleidingsystemen die
waterstaatswerken kruisen of in de lengterichting er in, op, onder of langs liggen. Ontdek hier alles over de twee normen.
Wat is NEN 7171-1/NPR 7171-2? De norm NEN 7171-1 en de praktijkrichtlijn NPR 7171-2 geven respectievelijk de criteria voor de ligging van kabels en leidingen in de straat en een beschrijving van het proces om te komen tot die ligging. Zij gaan uitdrukkelijk niet over leidingenmet gevaarlijke stoffen. Ontdek hier wat de NEN 7171-1/NPR 7171-2 inhoudt en wat de verschillen zijn tussen de norm en praktijkrichtlijn.
Wat is de WRO? De WRO is de Wet op de ruimtelijke ordening. Deze wet regelt op hoofdlijnen een planmatig ruimtelijke inrichting van ons land via besluitvorming over planproducten (ruimtelijke plannen) op verschillende abstractieniveaus door de bijbehorende overheden. In dit artikel ontdek je wat de WRO daadwerkelijk inhoudt.