Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
De WION is niet langer van kracht. Dus er is ook geen verplichting meer om aan te voldoen. Alle verplichtingen van de WION zijn overgenomen door de WIBON en in de eerste helft van 2019 zijn alle netbeheerders overgezet op het nieuwe WIBON systeem. Om je op weg te helpen, hebben wij een stappenplan voor de WIBON gemaakt. Hiermee leggen wij je stap voor stap uit hoe je je kunt inschrijven, voldoen aan IMKL of het claimen van belang.
Wat is een WION-melding? Daar zul je even mee de geschiedenis in moeten graven. Het digitale systeem dat de voorloper was van de huidige WIBON was een systeem dat dat png-plaatjes uit kon wisselen. Deze werden door het kadaster samengevoegd tot een PDF die weer terug werd gestuurd naar de klic-melder. In dit artikel leggen wij jou uit hoe dit zat.
Waarom was de WION er? Nederland is een drukbevolkt land en met de opkomst van het internet werd het snel druk in de ondergrond. Er zijn verschillende redenen die er toe hebben geleid dat de WION in het leven is geroepen. Onder andere door drukte in de ondergrond, toename in schades en meer redenen. In dit artikel leggen wij jou uit hoe de WION is ontstaan en waarom deze er was.
Als je in Amsterdam de openbare weg gaat openbreken, heb je een WIOR-vergunning nodig (een vergunning op grond van de verordening Werken in de openbare ruimte). Dit geldt bij zowel weg- en graafwerkzaamheden als bijvoorbeeld de herprofilering van een plantsoen. Vanaf 6 april 2021 geldt dat de aanvraagprocedure loopt via de ICT-applicatie VICTOR. In dit artikel lees je wat de WIOR-vergunning inhoudt en wanneer jij deze nodig hebt.
Als pionier op dit gebied was de WION de eerste keer dat duidelijk werd hoe vol de ondergrond van Nederland zat. Omdat niet alleen de grote netbeheerders als KPN maar ook steeds meer kleine, lokale initiatieven zich aansloten was het beeld compleet. Daarnaast begon onder de WION ook het systeem van de Extra Voorzorg. In dit artikel leggen wij jou uit waarom WION graafschade voorkwam.
Wat is de WIBON? De WIBON (wet informatie-uitwisseling boven- en ondergrondse netwerken) is de wet die in 2018 in is gegaan en vanaf 2019 van kracht werd als naadloze opvolger van de WION. De verplichtingen van de WION zijn ook grotendeels overgenomen door de WIBON. Ontdek in dit artikel alles over WIBON.
Een persoonlijk gebruiksrecht is een recht om iets op een bepaalde manier te gebruiken dat alleen in relatie tot een of meer bepaalde personen kan worden uitgeoefend. Een persoonlijk recht staat tegenover een zakelijk recht, wat een recht is dat rust op een zaak of een ander goed en die de rechthebbende tegenover ieder persoon kan doen gelden. In dit artikel leggen wij jou uit hoe persoonlijk gebruiksrecht over kabels en leidingen werkt aan de hand van twee voorbeelden.
Waar moet je op letten bij handmatig palen in de grond slaan? Wanneer je handmatig palen in de grond slaat, kunnen gemakkelijk kabels of leidingen beschadigd raken door de kracht waarmee palen met een hamer worden ingeslagen en het feit dat men niet altijd kan zien wat men in de ondergrond doet. Hetzelfde geldt voor het hanteren van een boorschop of handboor of het plaatsen van een verkeersbord of hekwerk. In dit artikel geven wij jou alle tips om veilig handmatig palen in de grond te slaan.
Wat is het verschil tussen KLIC-oriëntatie en Klic-melding? Het verschil tussen een Klic-oriëntatie en een Klic-melding zit in het moment van aanvragen. Een Klic-melding vraag je aan een paar dagen voor je gaat graven. De Klic-melding is twintig werkdagen geldig. Wil je al wel weten waar kabels en leidingen liggen, maar ga je nu (nog) niet graven? Dan kun je een oriëntatiemelding aanvragen. Ontdek alles over graafmeldingen op ikgagraven.nl.