Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
Wanneer het gaat om graafwerkzaamheden en bouwprojecten, is het van vitaal belang om rekening te houden met mogelijke verontreiniging in de grond. Het gebruik van de "vervuilde grond kaart" kan een cruciale rol spelen bij het identificeren van risicogebieden en het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen. In dit artikel zullen we de rol van de "vervuilde grond kaart" bij graafwerkzaamheden onderzoeken en benadrukken waarom het van essentieel belang is voor elke bouw- en infraprofessional.
Voor wie is de CROW 500 verplicht? Binnen de CROW 500 zijn er verschillende rollen en verantwoordelijkheden. Per rol zijn er ook verplichtingen gedefinieerd. Het is van belang dat deze rolverdeling voor de start van een project inzichtelijk wordt gemaakt. Op deze pagina vind je exact voor wie de CROW 500 geldt.
Wanneer je gaat graven nabij asbestcementleidingen, moet je op een aantal zaken letten. Bij het verwijderen van asbestcementleidingen dien je op andere zaken te letten. Die lees je bij dat kennisartikel. Maar hier ontdek je dus alles over et graven nabij asbestcementleidingen.
Waar moet je op letten bij handmatig palen in de grond slaan? Wanneer je handmatig palen in de grond slaat, kunnen gemakkelijk kabels of leidingen beschadigd raken door de kracht waarmee palen met een hamer worden ingeslagen en het feit dat men niet altijd kan zien wat men in de ondergrond doet. Hetzelfde geldt voor het hanteren van een boorschop of handboor of het plaatsen van een verkeersbord of hekwerk. In dit artikel geven wij jou alle tips om veilig handmatig palen in de grond te slaan.
Ondergrondse infrastructuur, zoals kabels en leidingen, wordt op dit moment veelal op 2D-kaarten weergegeven. Toch speelt de derde dimensie ook wel 3D een ontzettend belangrijke rol. Niet alleen nu maar in de toekomst is de verwachting dat dit alleen maar meer wordt. In dit artikel leggen wij jou uit waarom er 3D-visualisaties van de ondergrond worden gemaakt.
De belangrijkste reden om een Kadaster Klic-melding te doen is om graafschade te voorkomen. Op een Klic-melding zie je waar volgens het Kadaster kabels en leidingen liggen en waarschuw je de betreffende netbeheerders dat je in dit gebied van plan bent machinaal te graven. In dit artikel lees je de uitleg waarom je een KLIC melding moet aanvragen.
Waarom moeten drinkwaterleidingen van Vitens blijven liggen? Als je een waterleiding weg haalt kan het zijn dat een aantal klanten geen drinkwater meer geleverd krijgt. Waterleidingen zijn eigendom van het waterbedrijf en zijn ingemeten. Alleen het waterbedrijf kan zelf bepalen of waterleidingen gewijzigd mogen worden.
Als pionier op dit gebied was de WION de eerste keer dat duidelijk werd hoe vol de ondergrond van Nederland zat. Omdat niet alleen de grote netbeheerders als KPN maar ook steeds meer kleine, lokale initiatieven zich aansloten was het beeld compleet. Daarnaast begon onder de WION ook het systeem van de Extra Voorzorg. In dit artikel leggen wij jou uit waarom WION graafschade voorkwam.
Wanneer calamiteitenmelding? Een calamiteitenmelding moet je doen als er met spoed (machinaal) gegraven dient te worden bij een noodsituatie. Er zijn twee momenten wanneer je een calamiteitenmelding mag doen. Op deze pagina ontdek je precies wanneer je een calamiteitenmelding mag doen.