Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
Een calamiteiten melding is een bijzondere graafmelding. Een calamiteiten melding wordt gedaan als er met spoed (machinaal) gegraven dient te worden bij een noodsituatie. Een gewone klic melding ook wel graafmelding wordt gedaan voor regulier werk. In dit artikel leggen wij jou graag de belangrijkste verschillen uit tussen een calamiteiten melding en een KLIC melding.
Wat is het verschil tussen KLIC-oriëntatie en Klic-melding? Het verschil tussen een Klic-oriëntatie en een Klic-melding zit in het moment van aanvragen. Een Klic-melding vraag je aan een paar dagen voor je gaat graven. De Klic-melding is twintig werkdagen geldig. Wil je al wel weten waar kabels en leidingen liggen, maar ga je nu (nog) niet graven? Dan kun je een oriëntatiemelding aanvragen. Ontdek alles over graafmeldingen op ikgagraven.nl.
Wat is het verschil tussen zakelijk recht en persoonlijk recht? Het verschil tussen zakelijk recht en persoonlijk recht verschilt dat een persoon een aanspraak verleent op een prestatie. Een zakelijk recht is juist een zaak of een ander goed. Ontdek op deze pagina alles over zakelijk & persoonlijk recht.
Sinds 2008 is WION de WIBON geworden. De wet die sinds 2008 richtlijnen gaf voor zorgvuldig graven, de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION, ook wel grondroerdersregeling), is veranderd en heet nu Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken: WIBON. In dit artikel ontdek je de verschillen en overeenkomsten tussen de twee.
Binnen de infrabranche, heeft het "Witte Boekje" een andere betekenis. Het Witte Boekje zijn de Technische Voorschriften voor kabels en leidingen langs, onder en boven de spoorwegen. Hierin staan de vergunningvereisten voor kruisende en parallelle kabels en leidingen in de buurt van een spoorweg. Ontdek hier alles over het Witte Boekje.
Met een Kadaster Klic Oriëntatie melding krijg je gebiedsinformatie over de ligging van kabels en leidingen op de plek waar je van plan bent te gaan graven. Een oriëntatieverzoek mag je alleen doen als voorbereiding voor graafwerkzaamheden. Met de informatie die je krijgt naar aanleiding van een oriëntatieverzoek mag je niet graven. Ontdek op deze pagina wat een oriëntatiemelding inhoudt.
Onder machinaal graven worden alle graafwerkzaamheden verstaan waarbij de bodem op een gemechaniseerde wijze wordt geroerd. Het wordt ook wel mechanische grondroering genoemd. Op deze pagina vind je precies wat onder machinaal graven valt.
Wat is NEN 3650/3651? De NEN 3650 bevat veiligheidseisen voor buisleidingsystemen die ertoe moeten leiden dat ondergrondse buisleidingsystemen veilig voor mens, milieu en goederen. En de NEN 3651 bevat regels voor buisleidingen en buisleidingsystemen die
waterstaatswerken kruisen of in de lengterichting er in, op, onder of langs liggen. Ontdek hier alles over de twee normen.
Wat is NEN 7171-1/NPR 7171-2? De norm NEN 7171-1 en de praktijkrichtlijn NPR 7171-2 geven respectievelijk de criteria voor de ligging van kabels en leidingen in de straat en een beschrijving van het proces om te komen tot die ligging. Zij gaan uitdrukkelijk niet over leidingenmet gevaarlijke stoffen. Ontdek hier wat de NEN 7171-1/NPR 7171-2 inhoudt en wat de verschillen zijn tussen de norm en praktijkrichtlijn.