Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
GOconnectIT
Wat is de vorstverlet regeling?
Wat is de vorstverlet regeling? Vorstverlet is betaald verlof in de bouw. Vorstverlet is een term dat al jaren bestaat. De term vorstverlet is namelijk ontstaan in het jaar 1947. In het jaar 1977 werd er een grens ingesteld oftewel de temperatuurnorm. In dit artikel vind je alles over de regeling.
Agentschap Telecom
Agentschap Telecom, CROW500 en Zorgvuldig Graven, hoe zit dat?
Zorgvuldig graafwerk is meer dan alleen grondroeren. Het begint bij de graafopdracht. Die moet goed voorbereid en uitgevoerd worden. Agentschap Telecom houdt daar toezicht op. En daarvoor hanteren we de CROW 500. Ontdek hier meer over Agentschap Telecom, CROW500 en Zorgvuldig Graven.
GOconnectIT
Wie is CROW?
Velen van jullie zullen de CROW kennen als de beheerder van de RAW bestekssystematiek. De CROW is echter veel meer dan dit en werkt aan vele verschillende richtlijnen, opleidingen en praktische tools. De CROW is een Nederlandse stichting die zich opstelt als kennisinstituut.
GOconnectIT
Welke soorten leidingen zijn er?
Er zijn verschillende leidingen in Nederland. De meest voorkomende zijn leidingen voor: drinkwater, riolering, gas, telecommunicatie en elektriciteit. Hier maken we allemaal wel gebruik bij het uitvoeren van onze dagelijkse activiteiten. Van bovenstaande kabels en leidingen bestaan vaak hoofdleidingen door de openbare grond en lopen er diverse huisaansluitingen naar o.a. jouw huis of werk.
GOconnectIT
Welke soorten kabels zijn er?
Kabels zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Dit vindt zijn oorsprong met name in de vele verschillende toepassingen van kabels in het algemeen. Je kan de kabels verdelen in verschillende groepen. In dit artikel vind je alles over de verschillende soorten kabels.
GOconnectIT
Welke kleuren grondkabel zijn er?
Grondkabels zijn er in vele verschillende formaten, types en kleuren. Aangezien grondkabels (het woord zegt het al) veelal in de grond worden gelegd zal na verloop van tijd de kleuren altijd donkerder en uiteindelijk vaak zwart worden. Op dit moment zijn de meeste grondkabels die worden verkocht aan consumenten grijs van kleur. Maar er zijn ook andere kleuren. In dit artikel ontdek je welke kleuren er zijn.
GOconnectIT
Wat zijn de Klic-melding Kadaster kosten?
Er zijn kosten verbonden aan het doen van een Klic-melding. Klic-meldingen bij het Kadaster kosten op dit moment 13,50 euro. Er wordt geen BTW in rekening gebracht door het Kadaster. Vanaf 1 juli 2021 zijn de prijzen aangepast van 15,00 euro naar 13,50 euro. Particuliere en zakelijke aanvragers betalen hetzelfde bedrag voor een Klic-melding.
Stedin
Wat zijn Stedin graafrichtlijnen?
Alle richtlijnen voor landelijke netbeheerders in Nederland zijn gelijk. Er zijn daarvoor uniforme aanwijzingen bij werkzaamheden nabij kabels en leidingen. Als aanvulling daarop heeft Stedin tips, praktijkervaringen en situaties van die wettelijke richtlijnen. Ontdek hier de richtlijnen van Stedin.
GOconnectIT
Wat zegt de WIBON over weesleidingen?
Volgens de WIBON moet een melding worden gemaakt bij het Kadaster wanneer een weesleiding (niet-geregistreerde leiding) wordt aangetroffen. Artikel 20 van de WIBON (voorheen artikel 17 van de WION) voorziet in een procedure indien een grondroerder een kabel of leiding aantreft waarvan de ligging niet via het Kadaster is geregistreerd. Omdat in die gevallen de eigenaar niet direct kan worden achterhaald, spreekt men over een weesleiding. Ontdek alles over WIBON en weesleidingen in dit artikel.

Meer info

Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren