Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
Wat is het verschil tussen KLIC-oriëntatie en Klic-melding? Het verschil tussen een Klic-oriëntatie en een Klic-melding zit in het moment van aanvragen. Een Klic-melding vraag je aan een paar dagen voor je gaat graven. De Klic-melding is twintig werkdagen geldig. Wil je al wel weten waar kabels en leidingen liggen, maar ga je nu (nog) niet graven? Dan kun je een oriëntatiemelding aanvragen. Ontdek alles over graafmeldingen op ikgagraven.nl.
Een calamiteiten melding is een bijzondere graafmelding. Een calamiteiten melding wordt gedaan als er met spoed (machinaal) gegraven dient te worden bij een noodsituatie. Een gewone klic melding ook wel graafmelding wordt gedaan voor regulier werk. In dit artikel leggen wij jou graag de belangrijkste verschillen uit tussen een calamiteiten melding en een KLIC melding.
In het stappenplan voor de WIBON nemen wij je mee bij welke stappen je moet doorlopen om aan de WIBON te voldoen. Dit geldt voor de netbeheerders. De netbeheerder is de term voor een onafhankelijk nutsbedrijf dat een transportnetwerk voor energie beheert. Bekijk het artikel om er achter te komen hoe jij als netbeheerder aan de WIBON kan voldoen.
Het stappenplan voor CROW 500 Proof (afgekort C5P) bestaat uit de Check & Go kaart. In dit document staat welke stappen initiatiefnemers, ontwerpers, grondroerders en beheerders moeten nemen om schade aan kabels en leidingen te voorkomen. Ontdek in dit artikel welke stappen jij kunt zetten voor de CROW 500.
Het Besluit bodemkwaliteit (bbk) is een wetgevend besluit in Nederland dat is vastgesteld om de kwaliteit van de bodem te beschermen en te beheren. Het besluit is van kracht sinds 2008 en heeft als doel de bodemkwaliteit te waarborgen bij verschillende activiteiten die van invloed kunnen zijn op de bodem, zoals bouw- en grondwerkzaamheden, baggeren, en bodemsanering.
Wat is grondverbetering? Grondverbetering heeft verschillende definities. Wij leggen je graag uit hoe het zit met grondverbetering. Want Wanneer de ondergrond niet de gewenste eigenschappen bezit voor het uitvoeren van een bepaalde activiteit, is het nodig om de grondeigenschappen aan te
passen: grondverbetering.
Een geografisch informatiesysteem is er om onze wereld in kaart te brengen en beter te begrijpen. Met een geografisch informatiesysteem (GIS) kun je data beheren, via analyses inzicht creëren en deze informatie delen met anderen. Door deze inzichten via een actuele en relevante kaart te delen zijn processen beter te ondersteunen en kun je goed onderbouwde beslissingen nemen.
Het gasnet functioneert binnen de kaders van de Gaswet. Hierin is geregeld
dat - net als bij elektriciteit - de exploitatie van het gasnet door onafhankelijke
netbeheerorganisaties plaatsvindt, die daarvoor een vergunning hebben van de
minister en het net in eigendom hebben. Ontdek in dit artikel een korte uitleg over de Gaswet.
Het elektriciteitsnet functioneert binnen de kaders van de Elektriciteitswet. In deze
wet is dat de exploitatie van het elektriciteitsnet plaatsvindt door onafhankelijke
netbeheerorganisaties (de netbeheerder) die daarvoor een vergunning hebben
van de minister en het net in eigendom hebben. Je leest hier meer over wat de elektriciteitswet inhoudt.