Geen Klic-melding gedaan: wat zijn de gevolgen?

-
-
-
-

Als je als professional of particulier graafwerkzaamheden uitvoert in de grond, ben je wettelijk verplicht om een Klic-melding te doen bij bijvoorbeeld Klic App. Een Klic-melding is een verzoek om informatie over de ligging van kabels en leidingen in de bodem op de plaats waar je gaat graven. Als je geen Klic-melding doet en toch gaat graven, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Maar wat zijn nu precies de gevolgen als je geen Klic-melding doet? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Wat is een Klic-melding?

Voordat we ingaan op de gevolgen van het niet doen van een Klic-melding, is het belangrijk om te weten wat een Klic-melding precies is. Zoals gezegd is een Klic-melding een verzoek om informatie over de ligging van kabels en leidingen in de bodem. Dit verzoek kun je bijvoorbeeld indienen bij Klic App. Klic App zorgt er vervolgens voor dat de betrokken netbeheerders de gevraagde informatie aanleveren. De informatie wordt dan in de vorm van een graafmelding naar jou als grondwerker gestuurd. Meer weten over een Klic melding? Lees dan het kennisartikel over de betekenis van de Klic-melding

Waarom is een Klic-melding verplicht?

Een Klic-melding is verplicht gesteld om ongelukken te voorkomen. Als je gaat graven zonder dat je weet waar kabels en leidingen zich bevinden, loop je het risico om deze te beschadigen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld als er gasleidingen geraakt worden. Maar ook voor de betrokken netbeheerders kan het vervelende gevolgen hebben als er kabels of leidingen beschadigd raken. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot stroomuitval of gaslekkages. Het is dus belangrijk veilig te werken nabij kabels en leidingen. 

Wat zijn de gevolgen van het niet doen van een Klic-melding?

Als je geen Klic-melding doet en toch gaat graven, dan zijn er verschillende gevolgen mogelijk. Hieronder bespreken we de belangrijkste.

1. Boete

Het niet doen van een Klic-melding kan leiden tot een boete. De hoogte van de boete is afhankelijk van de situatie en kan oplopen tot enkele duizenden euro's. De boete kan worden opgelegd aan zowel de (particuliere) grondwerker of aan de opdrachtgever. Het is daarom belangrijk dat iedereen zijn/haar rol kent in het graafproces en voldoet aan de CROW 500 richtlijn

2. Schadevergoeding

Als er door het niet doen van een Klic-melding schade ontstaat aan kabels, leidingen of andere eigendommen, dan kan de betrokken netbeheerder of eigenaar van het eigendom een schadevergoeding eisen. Deze schadevergoeding kan flink oplopen, zeker als er sprake is van stroomuitval, gaslekkages of andere gevaarlijke situaties.

3. Strafrechtelijke vervolging

In extreme gevallen kan het niet doen van een Klic-melding leiden tot strafrechtelijke vervolging. Als er bijvoorbeeld sprake is van opzet dan kan de rechter besluiten om een celstraf op te leggen of een hoge boete. Dit gebeurt echter alleen in zeer ernstige gevallen.

Zoals je hebt kunnen lezen, is het niet doen van een Klic-melding zeer onverstandig en kan het leiden tot ernstige gevolgen. Naast een boete en eventuele schadevergoeding kan het ook leiden tot strafrechtelijke vervolging en een onverzekerde schade. Voorkom dus graafscahde en zorg er daarom altijd voor dat je een Klic-melding doet voordat je gaat graven.

> Start hier de Klic-melding aanvraag

Vraag aan kennispartner?
Registreer je gratis bij ikgagraven.nl
Registreren