Kom alles te weten over graven. Op het informatieplatform ikgagraven.nl ontdek je alle artikelen die te maken hebben met grondroeren. Van artikelen over wetten- en richtlijnen, kabels en leidingen tot betrokken partijen in de graafketen.
Het netwerkbedrijf Eneco NetBeheer kreeg een nieuwe naam, Stedin. Op 1 februari 2017 stoot Eneco het netbedrijf Stedin daadwerkelijk af. Het bedrijf is van gemeentes. Je ontdekt hier hoe het precies zit met de regionale Nederlandse netbeheerder Stedin.
Om veilig te graven nabij leidingen van Vitens, heeft Vitens tips geformuleerd. Zo kun je veilig en efficiënt werken en graafschade voorkomen. In dit artikel ontdek je de verschillende tips die Vitens je graag mee geeft voordat je gaat graven.
Landmeten is door de jaren heen erg veranderd. Eén van de belangrijkste vooruitgangen is de opkomst van CAD-modelsoftware. In dit artikel gaan we dieper in op wat CAD-modelsoftware is, waarom het zo belangrijk is voor landmeten en enkele van de beste beschikbare tools op de markt.
Heb je ooit gehoord van NEN 5725? Of je nu actief bent in de bouw- en infrabranche, werkzaam bent bij kabel- en leiding legbedrijven, aannemers, hoveniers, wegenbouwers, sloopbedrijven, of grondverzetbedrijven, deze norm is een waardevol voor verplicht bodemonderzoek.
NEN 5725 is dé leidraad als het gaat om bodemonderzoek. Maar wat houdt deze norm precies in en waarom is deze relevant voor jou? In dit artikel nemen we je mee in de NEN 5725.
Klic Melding of oriëntatie melding? Er is een daadwerkelijk verschil tussen een oriëntatie melding of een klic melding. De overeenkomst is dat je met een Klic-melding en een oriëntatiemelding gegevens ontvangt over de kabels en leidingen onder de grond. Hier kom je er achter of je klic-melding moet doen of juist een oriëntatie melding.
In dit artikel vertellen we meer over meer bodemvervuiling, hoe het zich verspreidt, en belangrijker nog, hoe we het kunnen aanpakken. Het doel van het artikel is om je te voorzien van waardevolle inzichten en bruikbare stappen om bodemverontreiniging te bestrijden en de kwaliteit van onze leefomgeving te verbeteren.
Een Klic-melding wordt vooraf gedaan bij alle graafwerkzaamheden. Tijdens het verrichten van mechanisch grondroeren is dit verplicht. Dus ook bij het grondzuigen! In dit artikel vertellen wij jou meer over de Klic-melding in combinatie met het grondzuigen.
Is het recht van opstal een relatief recht? Nee, het recht van opstal is geen relatief recht. Recht van opstal is te beschouwen als een eigendomsrecht. Het vestigen van een opstalrecht is en wordt veel toegepast voor het aanbrengen en in stand houden van kabel- en leidingnetten. Met een opstalrecht, ook wel zakelijk recht van opstal genoemd, kun je in of op andermans onroerend goed gebouwen, beplanting of andere zaken in eigendom hebben of krijgen. Ontdek alles hierover nu in dit artikel.
Nee, een klic melding is niet gratis. Je moet altijd betalen als je een klic melding maakt. De prijs per klic melding varieert tussen de 13,50€ en €84,42 per klic melding. De melding kan digitaal aangevraagd worden bij het Kadaster of een commerciële partij. Dus klic melding is niet gratis, maar er zijn wel verschillende prijzen die gehanteerd worden. Ga je als grondroerder voor de laagste prijs of kies je toch voor een partij die extra services verleend? Aan jou als grondroerder de keuze.